Mamigo Blog Strava ako prevencia: Boj so zápalom

Strava ako prevencia: Boj so zápalom



Zápal si väčšina ľudí spája s boľavým hrdlom alebo začervenaným miestom na koži. Zápal je však omnoho všestrannejší zdravotný problém a má spojitosť aj s takými ochoreniami, aké by vám možno nenapadli. Astma, cukrovka, ale aj Alzheimerova choroba majú rovnaký podklad – zápal. Proti zápalu sa dá bojovať viacerými spôsobmi, no tým najprirodzenejším je strava. 


Čo je protizápalová strava?

Strava všeobecne vplýva na všetko, čo sa deje v našom tele. Keď hovoríme o tej protizápalovej, máme na mysli potraviny, ktoré dokážu bojovať so zápalom a fungujú ako výborná prevencia voči ochoreniam, ktoré zápal spôsobujú. 

Problematikou sa zaoberajú viaceré štúdie a ich výsledky potvrdzujú, že protizápalová diéta môže pomôcť riešiť najčastejšie ochorenia, ale aj vážne zdravotné problémy. Sekundárny účinok protizápalovej stravy je taktiež veľmi zaujímavý. Zápal podporuje starnutie a konzumáciou vhodných potravín môžete tento proces spomaliť. 
Na druhej strane sú tu však aj takzvané prozápalové potraviny, ktoré zápal podporujú. Čo patrí do protizápalovej a čo do prozápalovej stravy? 

Pravidlá protizápalovej stravy

Medzi najhodnotnejšie protizápalové potraviny patria ovsené vločky, naturálna ryža, strukoviny, losos, tofu, brokolica, cesnak, kapusta, paradajky, jablká, citrusy, orechy, ľanové semienka, olivový olej, horká čokoláda, zázvor, kurkuma a škorica. Účinok podporia minerály ako horčík, selén, zinok, vitamíny D a E, koenzým Q10, ale aj probiotické baktérie. 

Spomenuté potraviny by mali byť na vašom stole každý deň. Naopak, prozápalové potraviny ako cukor, biela múka, živočíšne tuky, tučné mäso, polotovary aj umelé sladidlá vyraďte z jedálnička. 

Veľmi dôležitá je aj samotná príprava jedla. Využívajte šetrné spôsoby varenia a dajte si pozor na grilované pochúťky a spálené jedlo. Vynikajúcim pomocníkom pri šetrnej príprave jedál je náš MioMat - exkluzívny hrnček varktorý v sebe spája funkciu polievkovar, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera. Je vhodný na prípravu polievok, dokonca aj v RAW kvalite, zdravých kaší či rastlinných mliek. MioMat s funkciou RAW vám umožní variť tak, aby sa ingrediencie zahriali maximálne na 42°C. Vďaka tejto forme prípravy v potravinách zostanú zachované prírodné enzýmy, ktoré sa zahrievaním ničia. Surové potraviny sú bohaté na antioxidanty a tie napríklad pomáhajú potlačiť príznaky starnutia, či znižovať riziko rôznych ochorení.

Boj so zápalmi ale nie je iba o jedle ale celkovej zmene životného štýlu. Zbavte sa nerestí, športujte alebo nájdite inú pohybovú aktivitu, dbajte o kvalitný spánok a pozerajte na svet s úsmevom.