Mamigo Blog Na medvedí cesnak je šanca iba jedenkrát do roka

Na medvedí cesnak je šanca iba jedenkrát do roka

Na medvedí cesnak je šanca iba jedenkrát do roka

Varte zdravo zo sezónnych potravín. Odborníci na zdravú výživu dlhodobo upozorňujú na význam konzumácie sezónnych a lokálnych potravín. Prečo je pre nás lepšia napríklad kapusta, cvikla, chren či medvedí cesnak než, povedzme, citrusy?

V podstate je to celé jednoduché a logické. Ak vaši predkovia dlhodobo žili v lokalite, kde žijete aj vy, postupne sa ich telá dokonale prispôsobili danému miestu. To znamená, že z neho vedia vyťažiť maximum a zároveň minimalizovať prípadné negatívne vplyvy. Lokalitou sa, samozrejme, nemyslí jeden okres, ale približne tá istá zemepisná šírka a dĺžka so svojou typickou klímou, počasím, mikróbmi, vírusmi, zvieratami a plodinami. Takže je jedno, či vaši predkovia po stáročia žili na východe Slovenska a vy ste sa usadili v Čechách, rozdiel však už existuje medzi obyvateľmi severnej a južnej Európy.

Ďalšie výhody lokálneho a sezónneho


Pokiaľ ide o stravu, ideálne sú čerstvé potraviny (plodiny) z lokálnych zdrojov. Jednak preto, že ich vie organizmus najlepšie stráviť a využiť z nich, čo sa dá, a zároveň preto, že nemuseli precestovať tisíce kilometrov v lodných kontajneroch alebo v kamiónoch, kde postupne dozrievali. To, čo je lokálne a sezónne, je čerstvé, má to svoju typickú vôňu a chuť, je to prirodzené, kvalitné, so známym pôvodom a aj cena by mala byť primeraná. V neposlednom rade podporujete prácu a snahu ľudí zo svojej krajiny, čo tiež nie je márny argument. Iste, dať si mandarínku alebo banán nie je hriech, ale ak potrebujete prirodzený zdroj vitamínu C, organizmus by dal prednosť kapuste a lepšiu službu ako banán mu urobia napríklad slivky.

Medvedia sezóna


Jednou z jedinečných a výnimočných lokálnych surovín je medvedí cesnak, nazývaný aj cesnak divý. Pomenovanie medvedí dostal podľa toho, že len čo sa medvede prebudia zo zimného spánku, typická vôňa tejto bylinky ich tak opantá, že razom vyhrabávajú jej korienky, aby si nabili baterky a získali potrebnú silu.
Sezóna medvedieho cesnaku je práve teraz v apríli a trvá naozaj krátko. Kto sa chce stravovať sezónne a lokálne, nemal by zaváhať – hor sa do lesa (prípadne na trh či do obchodu) zadovážiť si medvedí cesnak a urobiť si z neho polievku, pesto alebo nátierku. V inom ročnom období už na to nebude príležitosť.

Krehká bylinka, veľká sila


Nielen vôňa, ale aj účinky tejto bylinky sú intenzívne a výnimočné. Možno práve preto nám ju príroda poskytuje doslova iba pár dní v roku. V prvom rade má detoxikačné účinky, čo sa na jar naozaj hodí. Môže pomôcť pri rôznych zažívacích problémoch (zápcha, hnačka, nadúvanie) a podľa starých mám je výborná aj na zníženie vysokého krvného tlaku, zmiernenie bolesti hlavy či kŕčových žíl.
Okrem toho je divý cesnak v jarnom období, kedy sa teploty menia hore-dole a organizmus človeka je oslabený a náchylný na rôzne ochorenia, výborným posilňovačom imunity.

Na zachovanie účinkov


Tak ako pri všetkých bylinách, aj v prípade medvedieho cesnaku platí, že na to, aby svoju silu a účinky mohol posunúť ďalej konzumentovi, má sa tepelne spracovávať čo najmenej. Zelené lístky medvedieho cesnaku si tak môžete natrhať napríklad do miešaného zeleného šalátu. Toto jedlo s chuťou zje každá uvedomelá dáma, ktorá dbá o svoje zdravie a líniu, no jej polovička a najmä deti budú zrejme ohŕňať nosom, krútiť hlavou a zanovito medvedí cesnak odmietať. Treba vymyslieť niečo iné!

Polievka, smoothie, pesto


Možností je našťastie viac. Z medvedieho cesnaku sa dá urobiť chutná polievka, pesto k cestovinám či základ do omáčky a dobre sa „stratí“ aj v zeleninovom alebo ovocno-zeleninovom smoothie. Cesnakovej arómy sa pritom netreba báť, medvedí cesnak síce intenzívne vonia, ale po jeho konzumácii neostáva v ústach žiadny pre obyčajný cesnak typický odor. Hoci spomíname polievku, nezabudli sme, čo sme písali vyššie – teda že tepelná úprava uberá bylinke na jej sile prospešnej pre organizmus. Takáto polievka sa dá pripraviť za krátky čas a možno by sme ani nemuseli hovoriť o varení, pretože môže byť aj v raw kvalite. Podľa toho, kto si ju ako želá. Stačí mať múdry a šikovný „hrnček, var!“.

Nie, stále sme v realite, pretože hrnček, ktorý sám varí, naozaj existuje. Volá sa MioMat a žiť dokonalým životom mu pomáhajú dve šikovné Slovenky – Zuzana a Simona, alias MioMat-ky. Tie tento prístroj priniesli na slovenský trh a už viac ako 4 roky uľahčuje varenie tisícom rodín.

Raz, dva, tri


Tajomstiev MioMatu je veľa, no prezradiť môžeme, že variť v ňom je hračka – ingrediencie stačí nakrájať, vložiť do MioMatu, stlačiť správny gombík a o pár minút je hotové zdravé jedlo plné chutí. Polievka, kaša, smoothie, rastlinné mlieko... Aj v raw kvalite.

MioMat priviedla na svet Slovenka Alica, ktorá žije so svojou rodinou v ďalekom Čile. „Keď mi Alica ukázala MioMat, okamžite som sa doň zamilovala! Jednoducho je to splnený sen o zdravom varení, ktoré zaberie minimum času. Hrniec varí aj mixuje. Ušetríte čas, ušetríte energiu, ušetríte kopec riadov... Svoj život bez neho si už neviem predstaviť, pretože ma odbremenil od státia pri sporáku. Vďaka nemu mám oveľa viac času na dôležitejšie veci, na svojich najbližších a na svoju prácu, ktorou je šírenie zvesti o MioMate do sveta. S ním je ženám skrátka sveta žiť a k tomu ešte aj zdravo!“ nadšene sa usmieva MioMat-ka Simona. Zuzana sa usmiala tiež, ale namiesto slov sa išla venovať lokálnemu a sezónnemu vareniu polievky z medvedieho cesnaku. Teda vareniu... Viac času jej zabralo fotenie, no výsledok bol fantastický. Zjedli by ste aj ten obrázok!

Recept na polievku z medvedieho cesnaku


Prezradila nám ho MioMat-ka Zuzana, ktorá každý deň s nadšením varí v zázračnom hrnčeku a hotové výtvory potom fotí, zverejňuje a šíri ďalej. Samozrejme, medzitým všetko svojimi náročnými ústočkami otestuje jej syn Tomi. „Na liter polievky z medvedieho cesnaku potrebujete asi 50 lístkov tejto bylinky, dva zemiaky, soľ, korenie a vodu. Listy medvedieho cesnaku opláchnite pod vodou, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s ošúpanými nakrájanými zemiakmi vložte do MioMatu. Dolejte pitnú vodu po rysku, zapnite ho, stlačte funkciu Mash/Soup a po 25 minútach hrniec oznámi, že polievka je hotová. Stačí dochutiť soľou a korením a môžete celej rodine zaželať dobrú chuť!“ spokojne sa usmieva MioMat-ka Zuzana.