Mamigo Blog Zdravé stravovacie návyky u detí? Poradíme vám, ako na to!

Zdravé stravovacie návyky u detí? Poradíme vám, ako na to!

Zdravé stravovacie návyky u detí? Poradíme vám, ako na to!


Vypestovať u detí zdravé stravovacie návyky môže byť niekedy veľmi ťažké. Najmä v dnešnej dobe, keď na ne z každej strany vyskakujú neodolateľné burgre zo známych fastfoodových reťazcov alebo sladkosti všetkých farieb. Aj napriek tomu je však možné deti na zdravú stravu naučiť. Chce to len poriadnu dávku trpezlivosti a my veríme, že vám k tomu pomôže aj našich päť trikov.


1. So sladkosťami a slanými maškrtami opatrne už odmalička

Kým je dieťa malé a v jeho strave sa sladené a solené jedlá nenachádzajú, nemajú ani odkiaľ vedieť, ako chutia. Postupom času ich však ochutnajú a vy tomu nijako nezabránite. Úplným zákazom konzumácie týchto jedál však svoj cieľ nedosiahnete. Práve naopak. Aj psychológovia odporúčajú, aby sme deťom dovolili jesť aj sladkosti, aj slané maškrty. Avšak v obmedzenom množstve. Zákaz bude viesť len k tomu, že pred vami si síce to lízatko dieťa nedá, ale keď sa stratíte z jeho dohľadu, zje ich dvakrát toľko. Rovnako zabudnite na odmeňovanie sladkosťami alebo ich odopieranie ako trest. Môže to viesť k nezdravému vzťahu detí k jedlu a to je to posledné, čo chcete dosiahnuť.


2. Zdravé jedlo? Poď do toho!

V škole majú deti zvyčajne na výber z viacerých druhov jedál. Vyberte dnešný obed spolu s ním. Povedzte mu, nech vyberie možnosť, ktorá je podľa neho najzdravšia a porozprávajte sa o tom. Taktiež nezabúdajte na dostatok ovocia a zeleniny – radšej mu ako desiatu pribaľte jablko a banán, ako keby si mal kupovať balenú bagetu v bufete.


3. Chcete, aby vaše dieťa jedlo zdravo? Tak nekupujte nezdravé veci!

Aj napriek tomu, že je tento bod úplne logický, mnohí rodičia to robia opačne. Od svojich detí chcú, aby sa stravovali zdravo, ale keď otvoríte chladničku alebo skrinku, nájdete tam množstvo nezdravých vecí. Rozumieme však, že pre prípad nečakanej návštevy musíte mať v zásobe chipsy a iné maškrty, ale aj tie sa dajú odložiť tak, aby ich dieťa nevidelo.
Samozrejme, príkladom pre svoje deti musíte byť vy sami. Ak chcete, aby mali zdravé stravovacie návyky, musíte ich mať aj vy.


4. Večera plná zeleniny

Raňajky a večere sú v predškolskom a školskom veku zvyčajne jedlá, ktoré deti jedia doma. Raňajky nebývajú až taký problém – väčšinou sú to jogurty, praženica so zeleninou, rôzne kaše s ovocím a pod. Teda jedlá, ktoré sú zdravé. Problémom skôr býva večera. Rodičia sa chcú rýchlo zbaviť svojich detí a posledné jedlo dňa odbijú pizzou alebo podobným jedlom. Naša rada teda znie, aby ste si na večeri dali záležať a pripravili deťom ľahké a zdravé jedlo plné živín a vitamínov. Nikto nepovedal, že musíte teraz stáť hodinu nad hrncom a variť polievku. Nápomocný vám bude náš MioMat – hrnček var, do ktorého len vložíte nakrájanú zeleninu, zapnete a o 25 minút máte hotovú zdravú a chutnú polievku. A to aj v RAW podobe.


5. Učte ich prestať jesť, keď sú už najedené

Áno, vieme, že aj vy ste zrejme boli vychovávaní tak, že ste nemohli odísť od stola, kým ste všetko nezjedli. Je to však chyba. Svojim deťom radšej pripomínajte, že ak začnú cítiť, že majú dosť, už nemusia jesť. Aj deti by mali zjesť len toľko, koľko chcú – ich bruško to predsa vie najlepšie. Nebojte sa ich preto pýtať otázky typu: “Už je tvoje bruško napapané?” Taktiež určite zabudnite na odmeny za to, že zjedli všetko, a pokarhanie za to, že im niečo na tanieri ostalo. Nielenže nepomôžete zdravým stravovacím návykom svojho dieťaťa, ale pestujete u neho i sklon k prejedaniu sa.