Mamigo Blog Marec – mesiac kníh: Ako čítať viac?

Marec – mesiac kníh: Ako čítať viac?

Marec – mesiac kníh: Ako čítať viac?




Marec je mesiac kníh – to nie je žiadna novinka. Priznajte sa, koľko kníh ste prečítali od začiatku roka? Ak vám čítanie nejde tak, ako by ste si predstavovali, máme pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu začať čítať viac.


Neviditeľný mobil

Odložte mobil! Prvá a veľmi dôležitá zásada, ktorá vám pomôže naštartovať vaše čítanie. Koľko času denne strávite na sociálnych sieťach a četovaním s priateľmi? Štatistiky hovoria, že sú to v priemere až dva dni v mesiaci. A teraz si predstavte, že za tento čas by ste s prehľadom stihli prečítať asi desať kníh. Keď sa chystáte čítať knihu, odložte mobil zo svojho dohľadu a vypnite si všetky upozornenia a zvonenie, aby vás nevyrušoval. Spravte si nikým a ničím nerušenú chvíľku pre seba a svoju knihu.


Duši lahodiaci rituál

Čítanie je jedna z najlepších foriem relaxácie. A ak z neho spravíte pravidelný rituál, tešiť sa budete ešte viac. Sú ľudia, ktorí si čítanie najviac vychutnajú pod dekou, pri káve, či na terase alebo v parku. Vynikajúce je i čítanie pred spánkom. Je vedecky dokázané, že čítanie knihy blahodárne pôsobí na kvalitu spánku. Určite nám dáte za pravdu, že niet lepšieho relaxu a regenerácie ako spánok.


Čítanie kníh berte ako zábavu

Stalo sa vám už, že ste začali čítať knihu, ktorá vás však neoslovila a nebavilo vás ju čítať? Tak ju nečítajte. Čítanie nie je umývanie riadu ani domáca úloha, ktorú si musíte napísať. K čítaniu knihy sa nenúťte, pretože sa vám znechutí i samotné čítanie. Zabudnite teda na povinnú literatúru a zoznam kníh, ktoré by ste podľa svojho okolia mali určite prečítať. Ak v živote neprečítate „Hlavu XXII“ a nič vám nehovorí ani „Na západe nič nové“, no a čo! Nie je dôležité, čo čítate. Dôležité je, že si nájdete čas pre seba a knihu, ktorá vás baví. A čo vy viete, možno vás po čase osloví aj tá Hlava XXII.


„Nemám na čítanie čas, pretože musím variť“ nie je dobrá výhovorka

V prípade, že ste majiteľom nášho MioMatu – hrnčeka var sa na nedostatok času kvôli vareniu nemôžete vyhovárať už vôbec. S MioMatom pri sporáku stáť nemusíte. Všetky ingrediencie na polievku, kašu či smoothie len nakrájate, vložíte do nádoby a zapnete príslušný program. Kým sa vaše raňajky, obed alebo večera budú pripravovať, vy môžete čítať. MioMat vás pípaním sám upozorní na to, že je vaše jedlo už pripravené.

Veríme, že s našimi radami sa vaša láska k čítaniu prehĺbi nielen teraz v marci, ale aj počas ďalších mesiacov v roku. :)