Mamigo Blog Zaostrené na stonkový zeler: Prečo by nemal chýbať vo vašom jedálničku?

Zaostrené na stonkový zeler: Prečo by nemal chýbať vo vašom jedálničku?

Zeler

Z času na čas sa na našom MioMat blogu venujeme aj konkrétnym druhom zdravých jedál. Tentoraz sme sa rozhodli priblížiť vám stonkový zeler, ktorý vo svojich chladničkách máme málokedy. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí stonkový zeler v kuchyni veľmi nevyužívajú, veríme, že po našom článku trochu zmeníte názor a náš recept na chutnú polievku z MioMatu a smoothie zaradíte do svojho jedálnička.

V tejto chrumkavej zelenine sa ukrýva množstvo živín, vody a má nízky obsah kalórií, takže vás zasýti aj počas zhadzovania kíl. Nájdete v ňom vitamín A, ktorý podporuje imunitu, zdravie pokožky a očí, podporuje i činnosť pľúc. Vitamín K zase pomáha zrážať krv a chráni hustotu kostí. Zeler obsahuje i kyselinu listovú, ktorá zas podporuje psychickú kondíciu. Draslík podporuje činnosť srdca a pomáha udržiavať svalovú hmotu, takže zeler by mal byť súčasťou jedálnička aj športovcov.

A to stále nie je všetko. Hoci nie až v takom veľkom množstve, no v zeleri sa skrýva aj vitamín C, B, vápnik, horčík, mangán a niekoľko antioxidantov a protizápalových látok.

Spomalenému tráveniu prichádza na pomoc… stonkový zeler!


Okrem toho všetkého, čo sme už spomenuli vyššie, je zeler plný vlákniny. V jednej veľkej stopke je až jeden gram vlákniny, ktorá je známa tým, že podporuje zdravie čriev a pravidelnosť vyprázdňovania. Okrem toho zvyšuje pocit sýtosti a odďaľuje hlad. Najviac vlákniny si zeler uchová v surovom stave, takže ho konzumujte aj surový alebo v podobe zdravého smoothie.

Aj vy ste dostali chuť na zdravý obed alebo desiatu? Pripravili sme pre vás recept na zelerovú polievku i smoothie.

Polievka zo stonkového zeleru


Na zelerovú polievku budete potrebovať päť až šesť stoniek zeleru, jeden batát, jednu odmerku zeleného hrášku, soľ, korenie a vodu. Všetky ingrediencie očistite, pokrájajte a vložte do nádoby MioMatu. MioMat zapnite a stlačte program Mash/Soup. O 25 minút máte na stole chutnú a zdravú polievku, ktorú si môžete podľa chuti dochutiť soľou a korením.

Zelerovo-jablkové smoothie


Naštartujte svoj deň zdravím nabitým smoothie zo zeleru a jablka. Potrebovať budete tri alebo štyri jablká, päť stoniek zeleru, šťavu z citróna, jednu polievkovú lyžicu chia semienok a pitnú vodu. Jablká aj zeler pokrájajte na malé kúsky a vložte do MioMatu. Pridajte chia semienka, šťavu z citróna a studenú pitnú vodu medzi rysky MIN a MAX. O dve minúty bude smoothie pripravené!