Mamigo Blog Sladké dobroty na vianočný stôl s MioMatom

Sladké dobroty na vianočný stôl s MioMatom



Vianoce bez sladkých dobrôt nie sú Vianoce. Na tom sa určite všetci zhodneme. Avšak nie každý si môže dopriať tradičné koláče. Ak vy alebo vaše deti trpíte intoleranciou na laktózu, lepok alebo máte „pristrihnutý“ jedálniček kvôli nadváhe, maškrtenie vám môže pokaziť celé sviatky. Tieto Vianoce si ale môžete dopriať sladké dobroty bez obáv. Fantastické voňavé vianočné koláče vám pomôže napiecť čarovný hrnček var MioMat. 


MioMat  je kúzelný pomocník do kuchyne. Odborník na zdravé kaše, smoothie a domáce rastlinné mlieka vám s radosťou pomôže aj s vianočným pečením. Lepšie povedané, prišiel čas využiť „zbytky” z výroby rastlinných mliek v MioMate


Avokádové guličky s kokosom 

2 odmerky kešu orieškov, ktoré zostali z výroby rastlinného mlieka v MioMate

1 odmerku hrozienok

1 odmerku chia semienok

1 avokádo

1 lyžicu medu

1 lyžičku škorice

strúhaný kokos na obalenie

Kešu a hrozienka rozmixujeme v mixéri dohladka. Potom už iba pridáme chia, avokádo, med, škoricu a vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme do chladničky a o 1 – 2 hodinky môžeme tvarovať guľky. Každú obalíme v kokose a ak chceme, na vrchu ozdobíme zaváranou čerešňou. 


Banánovo-vanilkové kolieska 

2 zrelé banány

2 odmerky kokosu, ktoré zostalo z výroby rastlinného mlieka v MioMate

1 balíček vanilkového cukru

čokoládu na poliatie

Popučené banány zmiešame s kokosom, cukrom a urobíme cesto. Cesto zakryjeme papierom na pečenie a rozvaľkáme. Vykrojíme kolieska a preložíme na plech. Pečieme 25 minút v rúre, vyhriatej na 180 °C dozlatista. Upečené kolieska polejeme rozpustenou čokoládou. 


Vianočné „šuhajdy” nielen pre bezlepkáčov 

odmerky lieskových, ktoré ostali po príprave orechového mlieka v MioMate

1/2 odmerky kokosového oleja

2 odmerky ovsenej múky

1 odmerku hrozienok

1 banán

čokoládu na varenie

Vopred namočené hrozienka scedíme, zmiešame s lieskovcami, kokosovým olejom a ovsenou múkou. Vznikne nám cesto, ktoré natlačíme do formičiek a upečieme v rúre, vyhriatej na 160 °C. Upečené košíčky opatrne vyklopíme z formičiek. Do stredu každého košíčka položíme koliesko banánu a zalejeme rozpustenou čokoládou až po okraj.