Mamigo Blog Rastlinné mlieko: 5 otázok a odpovedí

Rastlinné mlieko: 5 otázok a odpovedí

Rastlinné mlieko: 5 otázok a odpovedí



Rastlinné mlieko sa teší čoraz väčšej obľube, a to nielen u ľudí, ktorí nemôžu piť klasické mlieko zo zdravotných dôvodov (napríklad intolerancia na laktózu), ale aj u ľudí, ktorí preferujú zdravú stravu. Rastlinné mlieka totiž obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov a navyše si ich môžete vyrobiť aj doma. Vďaka nášmu MioMatu.

Zozbierali sme 5 najčastejších otázok na tému rastlinných mliek a prinášame vám na ne odpovede.


Je možné získať z rastlinného mlieka vitamíny, ktoré sa nachádzajú v klasickom mlieku?

Áno. Rastlinné mlieka sú známe tým, že obsahujú veľa vitamínov. Klasické mlieko je veľmi dobrý zdroj vápnika a v tomto smere ho môžeme prirovnať k mandľovému mlieku. Vitamín B, C, zinok a mangán zas môžeme nájsť v kokosovom mlieku. Ak budete rastlinné mlieka striedať, dostanete sa ku všetkým látkam, ktoré považujeme za prospešné v klasickom mlieku.


Ktoré rastlinné mlieka môžem použiť na varenie?

Všetky. Skôr ako o to, či je rastlinné mlieko na varenie vhodné, ide o zručnosť vo varení. Ak s varením s rastlinnými mliekami len začínate, odporúčame vám staviť na recepty, ktoré sú už overené a až potom začať so svojimi vlastnými. Každé mlieko sa totiž správa inak. Rastlinné mlieka sú skvelými ingredienciami do zdravých
smoothie a množstvo chutných receptov na ne nájdete aj na našom webe.


Aká je najväčšia výhoda rastlinného mlieka oproti klasickému mlieku?

Určite budú s nami súhlasiť mnohí odborníci, ak povieme, že najväčšia výhoda spočíva v alergénoch, ako napríklad laktóza, kazeín či cholesterol. Tieto alergény v rastlinných mliekach totiž nenájdeme. Medzi ďalšie výhody patria už spomínané vitamíny, minerály, rastlinné bielkoviny či vláknina.


Môže rastlinné mlieko spôsobovať problémy?

Samozrejme, ako pri každej potravine, aj pri rastlinných mliekach sa môžu objaviť prípady, kedy ľudský organizmus zle zareaguje na niektorú zložku. Ak máte napríklad alergiu na mandle, zrejme vám mandľové mlieko neurobí dobre.


Viem si rastlinné mlieko pripraviť aj doma?

Áno a môžeme vám už teraz zaručiť, že bude zdravšie a lepšie ako to, čo si kúpite v obchode. Pri kupovaných rastlinných mliekach sa totiž môže stať, že neobsahujú také množstvo základnej ingrediencie, aké by mali. Ak si vyrobíte napríklad makové mlieko doma, budete presne vedieť, koľko maku sa v ňom nachádza. Ako si také rastlinné mlieko pripraviť? Postačí vám na to náš
MioMat a jeho funkcia na prípravu rastlinného mlieka. Na našej stránke okrem iných receptov nájdete aj množstvo postupov na prípravu rôznych rastlinných mliek. Veríme, že si vyberiete.