Mamigo Blog Pozor na plesne v potravinách!

Pozor na plesne v potravinách! 

Plesnivé potraviny sa čas od času objavia v každej domácnosti. Pleseň vznikne najčastejšie v dôsledku nesprávneho skladovania alebo si kontaminované potraviny prinesiete z obchodu. Otázkou ale zostáva, čo s plesnivým jedlom urobíte. Ako naložiť s plesnivými potravinami a čo urobiť, aby sa pleseň neobjavila, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch. 


Sú plesne v potravinách nebezpečné?

Pleseň tu bola dávno pred nami. Existuje nespočetné množstvo druhov a niektoré z nich dokonca konzumujeme dobrovoľne. Veď kto by aspoň raz neochutnal delikátne plesnivé syry typu niva alebo camembert? My sa ale zameriame na plesne, ohrozujúce ľudské zdravie. 


Nebezpečná pleseň je tá, ktorá vytvára toxické látky. Najčastejšie ide o aflatoxín. Aflatoxín sa dokáže v tele hromadiť a vyvolať vážne problémy s pečeňou, obličkami a má úzku spojitosť so vznikom rakoviny. Za najnebezpečnejší je považovaný aflatoxín, produkovaný plesňou Aspergillus flavus. Táto pleseň sa najčastejšie objavuje na orechoch a obilninách. 


Šanca, že pleseň u vás spôsobí vyššie spomenuté problémy je malá. Častejšie sa objavujú príznaky otravy jedlom, vyvolané baktériami, ktoré sa v plesni množia. Kúsok plesnivého chleba si môžete „odskákať“ v podobe hnačky, zvracania alebo nevoľnosti. Výnimkou nie sú ani alergické reakcie ako svrbenie očí, nádcha či vyrážka. 


Čo s plesnivými potravinami?

Keď objavíte plesnivú potravinu a chcete ju zachrániť, radšej si to rozmyslite. Veľa ľudí napadnutú časť odstráni a zvyšok skonzumuje. Infekcia však môže byť rozšírená v celej potravine, len ju nevidieť. Spoľahlivá nie je ani tepelná úprava. Napríklad mykotoxíny, produkované hubami, odolajú teplotám do 300 °C. Plesnivú potravinu vyhoďte a predídete zdravotným ťažkostiam. Výnimkou sú potraviny, ktoré majú tvrdú štruktúru. Napríklad kapusta, mrkva alebo zemiaky. Pleseň preniká do hĺbky pomalšie a napadnutú časť stačí odrezať. 


Aby sa potraviny nemuseli vyhadzovať

Vzniku plesní v potravinách môžete predísť. Chce to ale niekoľko zmien. Drvivá časť potravín je znehodnotená nesprávnym a dlhým skladovaním. Dávajte si pozor najmä pri čerstvom ovocí, zelenine, syroch, mäse a ďalších produktoch s kratšou trvanlivosťou. Nakupujte menšie množstvá a dodržiavajte odporúčania o skladovaní. Ak objavíte plesnivé jedlo a v jeho blízkosti je iná otvorená potravina, odstráňte aj tú. Pleseň by sa mohla šíriť ďalej. Chlieb a pečivo uchovávajte v boxoch alebo plátených vreckách a pravidelne čistite chladničku. 


Veríme, že s našimi malými radami sa vám podarí vyhýbať sa plesni v potravinách a vašou jedinou starosťou tak bude len ich príprava. V tom vám s radosťou pomôže nám MioMat – exkluzívny hrnček var, ktorý vám pripraví lahodnú krémovú polievku, kašu, smoothie i rastlinné mlieko. Spája v sebe funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka aj smoothie makera. Stačí do neho vložiť suroviny a stlačiť tlačítko. MioMat sa postará o vašu čerstvú stravu.