Mamigo Blog Zdravý jedálniček: Zaraďte do neho cviklu

Zdravý jedálniček: Zaraďte do neho cviklu

Zdravý jedálniček: Zaraďte do neho cviklu




Mnohí ľudia nepovažujú cviklu najobľúbenejší druh potraviny. Na druhej strane jej však nezaprieme to, že obsahuje dôležité živiny, ako napríklad vitamín B, železo, horčík či draslík a množstvo ďalších zdraviu prospešných látok. Poďte sa spolu s nami pozrieť na dôvody, prečo zaradiť cviklu do svojho jedálnička.


Krvný tlak vám zníži ľavou zadnou

Cvikla má v sebe veľké množstvo dusičnanov, ktoré sa v tele premenia na oxid dusnatý. A viete, čo dokáže ten? Uvoľňuje a rozširuje krvné cievy, ktoré vďaka tomu vedia lepšie transportovať kyslík a živiny. Tu potom platí jednoduchá rovnica – čím lepší krvný obeh, tým zdravší krvný tlak. Stačí denne vypiť pohár cviklovej šťavy a výsledky pocítite už po pár týždňoch.


Nevyhnutný doplnok pri športe

Cvikla padne na úžitok aj profesionálnym športovcom. Ako sme už naznačili vyššie, obsahuje dusičnany. Tie okrem iného posilňujú vytrvalosť a jednotlivé štúdie to aj potvrdili. Pamätajte vždy na to, že hladina dusičnanov je najvyššia dve či tri hodiny po konzumácii, takže sa pred tréningom nebráňte chutnému smoothie s obsahom cvikly. Dávajte však pozor na to, aby ste to neprehnali, pretože ak to s cviklou preženiete, ostane vám ťažko na žalúdku.


Cvikla pre lepšie sústredenie

Keď sme napísali, že oxid dusnatý rozširuje cievy, mysleli sme tým všetky cievy. Aj tie v mozgu. Vďaka nim sa náš mozog vie lepšie sústrediť. Cviklu by sme preto mohli pokojne nazvať aj motorovým olejom pre náš mozog.


Cvikla pre zdravie vašej pečene

V prípade, že do svojho jedálnička zaradíte cviklu, môžete výrazne ovplyvniť usádzanie tukov v pečeni. Môže sa to betaín, ktorý je obsiahnutý nielen v cvikle, ale napríklad v špenáte či v quinoe.


Zdravé recepty vďaka MioMat – hrnčeku var

Chutné recepty, v ktorých hlavnú úlohu zohráva práve cvikla, nájdete aj na našom webe www.miomat.sk. Natrafíte tam napríklad na zdravú cviklovo-paradajkovú polievku, na ktorú budete potrebovať dve menšie cvikly, dve paradajky, menšiu cuketu, zemiak, cibuľu, soľ, korenie a, samozrejme, vodu. Tak ako všetky jedlá pripravované v našom MioMate, aj túto polievku zvládnete bez väčšej námahy a za 25 minút! Všetky ingrediencie očistite, nakrájajte na malé kúsky a vložte do MioMatu. Zalejte vodou tak, aby jej hladina bola medzi ryskami MIN a MAX. Potom už len MioMat zapnite a stlačte program Mash/Soup. Tadá, o 25 minút je polievka na stole.

Na záver ju už len dochutíte soľou a korením.