Zdravý jedálniček: Vláknina v ňom chýbať nemôže
O tom, že vláknina hrá v zdraví človeka dôležitú úlohu, ste už určite párkrát počuli. My sme sa jej tiež pozreli „na zúbok“ a dnes vám prinášame tie najdôležitejšie dôvody, prečo ju zaradiť do svojho jedálnička.
Vlákninu rozdeľujeme na dva druhy, pričom každý z nich má pre náš organizmus význam. Poznáme nerozpustnú a rozpustnú vlákninu. Nerozpustná vláknina, ako napovedá jej názov, nie je rozpustná vo vode, ale dokáže ju dobre absorbovať. Rozpustná vláknina je zas lepkavá hmota, ktorá sa pôsobením baktérií rozpúšťa v hrubom čreve. Pýtate sa, čo je na nej také úžasné? Výskumy realizované po celom svete pravidelne dokazujú viacero pozitívnych účinkov vlákniny na naše telo. Dokáže regulovať telesnú hmotnosť a hladinu energie a taktiež obmedzuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny či cukrovky.
Nerozpustná vláknina nám pomáha v prevencii črevných problémov, ako aj zápchy a rakoviny čriev. Taktiež zmierňuje hemeroidy. Vláknina, ktorá sa dokáže rozpustiť, zas znižuje hladinu cholesterolu v krvi, ako aj kyslosť žalúdku a spomaľuje proces jeho vyprázdňovania, takže ostaneme sýti dlhší čas.
Ľudia prijímajú až žalostne málo vlákniny
Vláknina nepochybne patrí k jedným zo základných živín, ktoré náš organizmus potrebuje, a preto by mala byť súčasťou každodenného jedálnička človeka. Žiaľ, skutočnosť je úplne iná a väčšina ľudí konzumuje menej než polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Z veľkej miery za to môže rýchly spôsob života – ľudia nemajú čas pripravovať a jesť jedlá, v ktorých sa nachádza vláknina. Rozpustná vláknina sa nachádza napríklad v strukovinách (hrach, fazuľa), obilninách (ovos, jačmeň), niektorých druhoch ovocia (najmä jablká, banány či bobuľové ovocie) a tiež v zelenine (napríklad brokolica, mrkva či zemiaky. Zdrojom nerozpustnej vlákniny sú najmä celozrnné potraviny, orechy, semená a niektoré druhy zeleniny, ako napríklad zelené fazuľky, karfiol, cuketa či zeler.
Zaraďte ju do svojho zdravého jedálnička
Už viete, aká je vláknina pre naše zdravie dôležitá, no ako sa prinútiť ju konzumovať v dostatočnom množstve? Zvýšiť obsah vlákniny vo svojom jedálničku nie je vôbec zložité. Stačí dodržiavať pár zásad. Svoj deň začnite zdravými raňajkami, v ktorých hlavnú rolu budú hrať obilniny. Pri príprave chutných a zdravých raňajok vám veľmi rád pomôže MioMat – hrnček var. Naše recepty na raňajkové kaše určite ocenia aj alergici na klasické mlieko, pretože žiadne neobsahujú.
RECEPTY NA RAŇAJKOVÉ KAŠE
Ďalej vymeňte biele pečivo za celozrnné a vyskúšajte hnedú (nelúpanú) ryžu namiesto klasickej bielej. Pravidelne jedzte ovocie a zeleninu. V MioMate si zdravé krémové polievky či smoothies pripravíte raz dva. Uvidíte, že už po pár týždňoch poctivého prijímania vlákniny sa budete cítiť oveľa lepšie ako doteraz.