Mamigo Blog Zdravý jedálniček: Strašiak menom večerný hlad

Zdravý jedálniček: Strašiak menom večerný hlad

Zdravý jedálniček: Strašiak menom večerný hlad



Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo ste najviac hladní práve večer? Počas dňa pritom do seba dáte ledva obed. My sme sa zamysleli a na túto otázku sme našli aj odpoveď. Najväčší hlad nás trápi večer preto, lebo sa zvyšuje produkcia hormónu, ktorý stimuluje chuť do jedla.

Celá záhada okolo večerného hladu spočíva v klesaní hladiny peptidu YY a bielkoviny leptínu, ktoré majú za následok pocit sýtosti. To znamená, že ak chceme vyhrať boj proti večernému hladu, nemôžeme byť hladní.


Za všetkým hľadaj hormóny

Hormóny majú na svedomí takmer všetky procesy v našom tele. Hlad nie je žiadnou výnimkou. Vedci nedávno zistili, že aj večerný hlad závisí od toho, ako sa v priebehu dňa mení koncentrácia hormónov sýtosti a hladu. Naše telo poobede vylučuje menej hormónov, ktoré nám pomáhajú udržiavať chute na uzde. Naopak hladina hormónov, ktoré vyvolávajú chuť do jedla, sa zvyšuje.


Hladný stres

Produkciu hormónu hladu výrazne podporuje aj stres. Celodenný pracovný stres vrcholí práve večer a treba podotknúť, že rast hladiny hormónov, ktoré nás nútia jesť, je oveľa rýchlejší ako vtedy, keď sme šťastní a v dobrej nálade.

Samozrejme, proti večernému hladu je možné bojovať. Potrebujete k tomu len dávku sebazaprenia a pravidelného stravovania. Preto si každé ráno doprajte bohaté a živinami nabité raňajky, nevynechajte obed a popoludní si dajte zdravý olovrant. Vďaka tomuto systému nebudete večer vyhladovaní a svoj vlčí hlad ľahšie udržíte na uzde.

Výhovorky, že nemáte čas na raňajky či obed, u nás neobstoja. Na to je tu MioMat – hrnček var, ktorý vám pripraví raňajkovú kašu, zdravú polievku či smoothie sám. Vy do neho len vložíte ingrediencie a o niekoľko minút si vychutnávate raňajky, obed či olovrant. Mimochodom, medzitým, ako MioMat pripravuje jedlo, vy sa môžete venovať práci, deťom či sebe.