Mamigo Blog Zdravý jedálniček pre deti

Zdravý jedálniček pre deti

Zdravý jedálniček pre deti

Mnohé maminky si s blížiacim sa prvým rôčkom svojho bábätka lámu hlavu nad tým, ako pokračovať v jeho kŕmení tak, aby mu neodopreli žiadne dôležité živiny. Kedy mu môžem dať ochutnať prvé mäso? Mám prestať dojčiť a prejsť na tuhú stravu? Odpovede na tieto otázky sa vám pokúsime dať v našom článku.

Do jedného roka sa deti so stravou len zoznamujú, pretože základom ich zdravého jedálnička je mlieko od matky. Iné druhy potravín, ako napríklad mrkva, jablko, prípadne kúsok mäsa deti začínajú jesť pomaly a postupne. Najskôr formou objavovania a ochutnávania. Prvou zásadou, od ktorej často závisia aj stravovacie návyky detí neskôr, teda je to, že v žiadnom prípade by ste deti do jedla nemali nútiť. Zoberte to skôr cestou inšpirácie – budete jesť s nimi, alebo im z jedla robte zábavné postavičky a nebojte sa farieb. Zelenina a ovocie ponúka širokú paletu farieb, ktorú neodmietne žiadne dieťa.


Jedlá pre deti od 1 roka

S prvou sviečkou na torte prichádza do života dieťatka oveľa viac potravín, pretože už aj samotné telo si vyžaduje viac rozličných živín. Zatiaľ čo do jedného roka si organizmus vystačil so živinami, ktoré sa nachádzajú v mlieku a v sem-tam obhryzenej mrkve, odteraz to už bude iné. Tráviaca sústava totiž urobila ďalší významný krok vo vývoji, a to vďaka posilnenej imunity z okolia i dojčenia. To však, samozrejme, neznamená, že môžete dávať svojmu dieťaťu všetko. Oboznamovať ho s novými potravinami, a to najmä alergénmi v podobe niektorej zeleniny alebo ovocia, by ste mali postupne. Základom stravy malého gurmána by však určite mala byť zelenina.

Bojíte sa, že vám ju nezje? Ponúknite mu ju v najrôznejších možných formách. Jednou z výhod dnešného rodičovstva je, že sa na vás z každej strany valia zdravé recepty pre deti od výmyslu sveta. Od zeleninových koláčov cez domáce zeleninové kaše až po chutné a zdravé polievky. Vďaka nášmu MioMatu dokonca pri varení rýchlej polievky pre deti nemusíte ani stáť pri hrnci. MioMat to spraví za vás. A to rýchlo a zdravo. Inšpirujte sa našimi detskými receptami.


Čo majú jesť deti?

Samozrejme, netreba zabúdať ani na zeleninu v surovej podobe. Buď len tak na hryzkanie do ruky, alebo ako šalát na tanieri. Priznávame, zelenina býva u detí spočiatku nie veľmi úspešná, a preto môže byť riešením aj chutné zeleninovo-ovocné smoothie, ktoré vám ľavou-zadnou pripraví náš MioMat. Smoothie v MioMate máte hotové za 2 minúty. Rozmixuje ingredience a ako jediný program nevarí a nezohrieva.

Tabu v zdravom jedálničku vášho dieťatka by nemalo byť ani mäso. Kvalitné mäso je zdrojom živočíšnych bielkovín, ktoré deti pre svoj vývoj určite potrebujú. Keďže však ide leto a v lete máme možnosť variť jedlá pre deti zo sezónnej zeleniny a ovocia, môžete ho deťom ponúkať menej.


Kedy mám prestať dojčiť?

Veľa mamičiek po prvom roku dieťatka premýšľa nad tým, do akej miery by malo súčasť jedálnička tvoriť mlieko. Ak ešte stále dojčíte, určite ho svojmu dieťatku nechajte v jedálničku tak dlho, ako to len bude možné. Iná situácia je však s umelým mliekom či obyčajným kúpnym mliekom. V takom prípade by odporúčame do stravy zavádzať kvalitné mliečne potraviny a vo väčšej miere zdravé príkrmy zo zeleniny.