Mamigo Blog Tipy a rady, ako si vypestovať vlastné bylinky

Tipy a rady, ako si vypestovať vlastné bylinky

Tipy a rady, ako si vypestovať vlastné bylinky




Jar už klope na dvere a už asi tušíte, čo prichádza. Sezóna záhradkárov, sadenia a čerstvých byliniek, ktorými môžete vylepšovať svoje polievky či omáčky z nášho MioMatu. Prinášame vám pár rád, ako si založiť bylinkovú záhradku. Smútiť pritom nemusia ani tí, ktorí bývajú v byte. Na pestovanie byliniek vám postačí aj balkón či okno.

Dosť bolo slov, poďme na to!


Výber byliniek

Prvým krokom by mal byť výber byliniek. Predtým, ako nabehnete do záhradníctva, zamyslite sa, ktoré bylinky majú u vás doma najväčší úspech, či chcete trvalky alebo letničky a či máte čas na pravidelné polievanie.

Ideálne je bylinky najskôr ochutnať, napríklad u kamarátky, ktorá ich pestuje. Niektoré bylinky sú totiž pomerne dosť aromatické, čo nemusí vyhovovať každému. Sú tiež bylinky, ktoré vám vydržia celú večnosť, ale aj také na jednu sezónu. K typickým letničkám patrí bazalka, kôpor či majoránka. Naopak tymián alebo rozmarín rastú veľa rokov a stačí ich poliať až vtedy, keď im vyschne hlina. Pamätajte si jedno – žiadna bylinka nemá rada vlhko. Avšak taká majoránka a bazalka potrebujú v lete polievať každý deň, pretože spotrebujú viac vody. Potreba vody závisí od toho, či máte bylinky doma alebo na balkóne. Ak sa bylinky pražia celý deň vonku slnku, každý večer budú potrebovať výdatnú porciu vody.


Sadenie byliniek

Na pestovanie byliniek sa hodia truhlicové črepníky i kvetináče. Semienka si ale najskôr predpestujte v sadbovači. Do každej bunky vložte iba pár semienok, aby si maličké rastlinky navzájom neprekážali. Semienko sa seje do hĺbky, ktorá je dvakrát väčšia ako veľkosť semienka.

Klíčenie semienok nebude trvať dlho, väčšinou vyklíčia už za pár dní. Nechajte ich vyrásť tak do piatich až siedmich centimetrov a najsilnejšie rastlinky presaďte. Nezabúdajte tiež na to, že bylinky potrebujú mať dostatok priestoru. Rozmarín, petržlen alebo aj mäta sa rýchlo rozrastajú a ak nim dáte aj iné bylinky, môžu vám ich zadusiť.


Starostlivosť o bylinky

Okrem pravidelného polievania nezabúdajte tiež na zastrihávanie. Vďaka tomu budú bylinky bohatšie.

Už teraz sa tešíme na vaše fotografie a Instagram stories z toho, ako si pripravíte chutnú polievku či omáčku v našom MioMate a dochutíte si ju vlastnoručne vypestovanými bylinkami. :)