Mamigo Blog Smoothie na raňajky, smoothie na chudnutie – kedy áno a kedy nie?

Smoothie na raňajky, smoothie na chudnutie – kedy áno a kedy nie?

Smoothie na raňajky, smoothie na chudnutie – kedy áno a kedy nie?

Počuli ste už o smoothie? Veríme, že áno – inak by ste sa neocitli na stránke nášho MioMat blogu. Na internete nájdeme množstvo článkov, ktoré hovoria o pozitívnych účinkoch smoothie na zdravie človeka. Až sa po čase môže zdať, akoby opäť raz šlo len o nejaký dočasný trend, ktorý čoskoro vyjde z módy. Opak je však pravdou a my v MioMate vás o tom radi presvedčíme.

Smoothie – hustý mixovaný nápoj plný ovocia a zeleniny je hotovou vitamínovou bombou. Okrem toho obsahuje množstvo antioxidantov, enzýmov, proteínov, minerálov či vlákniny. Samozrejme, len v tom prípade, ak sa budete držať základných smoothie zásad.


Zdravé smoothie na raňajky

Oproti fresh džúsu, čo je čerstvo vytlačená šťava z ovocia a zeleniny, obsahuje smoothie nezanedbateľnú časť vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukrov z ovocia. Tajomstvo tkvie v tom, že smoothie vznikne pomixovaním celých plodov a nielen vytlačením šťavy z nich. Túto schopnosť má aj náš MioMat, ktorý vám pripraví lahodné smoothie už za dve minúty.

Ľudia si smoothie spájajú najmä s ovocím a raňajkami. Môže byť ovocné smoothie náhradou za tradičné ranné jedlo? Myslite na to, že raňajky by v prvom rade mali obsahovať všetky dôležité živiny, ktoré vám dodajú energiu na celé dopoludnie a perfektne naštartujú váš deň. Ukážeme si to na príklade. Predstavte si, že do nášho MioMatu vložíte polku banánu, mandarínku, hrsť brusiniek a datľu. Vznikne vám skutočne výborné ovocné smoothie, ktoré na prvý pohľad vyzerá veľmi zdravo. Áno, zdravé je, avšak ako sme spomenuli už vyššie, prvé jedlo dňa by malo obsahovať sacharidy, bielkoviny a aj tuky. Pomer všetkých živín by mal byť vyvážený.

V tomto prípade však v smoothie nenájdete skoro žiadne bielkoviny, tuky zastupujú len sacharidy, z čoho sú ⅔ len cukry. Na raňajky si teda pochutnáte na zdravom ovocí, ale v skutočnosti je to to isté, ako keby ste si na raňajky dali čokoládovú sušienku. Bohužiaľ, ide o rovnaký metabolický efekt. Po konzumácii sa v našom tele odohrajú výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi, rýchlo získaná energia opadne a človek má skôr chuť na sladké. „Nadmerné pitie čisto ovocných smoothies predstavuje pre náš organizmus sacharidovú bombu, ktorá pre osoby, ktoré nemajú dostatok pohybu alebo chcú svoju hmotnosť zredukovať, nepatrí medzi najvhodnejšie. Plus, málokedy by sme zjedli také množstvo ovocia a zeleniny v ich prirodzenej podobe,” radí Edita Weidenthalerová, nutričná terapeutka z Kliniky detského a dorastového lekárstva v Prahe.


Vyplýva z toho, že smoothie nie je zdravé?

Určite nie! Čisto ovocné smoothie je vhodné ako desiata – či už v práci, alebo na výlete. Ak si však chcete pripraviť výdatné raňajkové smoothie, vyberajte ovocie s nižším obsahom cukru a do smoothie pridávajte listovú zeleninu, proteíny (jogurt, kefír, proteíny v prášku) a tuky (avokádo, orechy, kokosové mlieko alebo olej).


Zelené smoothie na chudnutie

Chcete schudnúť, no bojíte sa cukru, ktorého sa ovocí nachádza pomerne dosť? Správnou kombináciou ovocia a zeleniny viete dosiahnuť zelené smoothie, ktoré bude nielen dobre chutiť, ale zároveň bude obsahovať vyvážený pomer všetkých živín. Nie ste veľkým milovníkom zeleniny? Ani to nevadí, pretože základný pomer smoothie na chudnutie je 60% ovocia a 40% zeleniny. Zelené smoothie sa síce odporúča ako doplnok k diétam, pretože je nápomocné pri zhadzovaní kíl, ale zároveň má priam blahodarné účinky na náš imunitný systém. Na našom webe MioMat nájdete množstvo zdravých – ovocných i zelených smoothie receptov, ktoré v sebe ukrývajú všetko, čo vaše telo potrebuje.