Mamigo Blog Rastlinné mlieko – ako ho pripraviť?

Rastlinné mlieko – ako ho pripraviť?

Rastlinné mlieko – ako ho pripraviť?

O rastlinných mliekach počujeme čoraz viac. Nielenže ich obľubujú tí, čo vyznávajú zdravý životný štýl, ale sú tiež alternatívou pre tých, ktorí často zo zdravotných dôvodov nemôžu konzumovať kravské mlieko. Mnohé z rastlinných mliek sú tiež bezlepkové, a preto po nich bez výčitiek môžu siahnuť aj celiatici.

Aj keď sa o tomto rastlinnom nápoji hovorí ako o mlieku, nie je to presné pomenovanie. Jeho zdrojom totiž nie sú mliečne žľazy, ale plodiny rastlín. Mliekom ho nazývame preto, lebo ho môžeme využívať rovnako ako kravské mlieko – a to nám predsa ide.

Rastlinné mlieka vás nadchnú vysokým obsahom vitamínov, vlákniny či lecitínu, ale tiež tým, že sú takmer úplne bez cholesterolu a nadbytočných tukov, čo ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilá. Vlastne, ocenia ich všetci, ktorým záleží na zdravom životnom štýle. Rovnako ako nám , pretože náš „hrnček var“ má i program VeggieMilk – Cereal či VeggieMilk – Soy, ktoré sú vhodné na prípravu rôznych typov rastlinných mliek. V MioMate si tak môžete pripraviť jednoducho pripraviť čerstvé rastlinné mlieko podľa svojej chuti.


Rastlinné mlieko? Radšej domáce!

Výber rastlinných mliek, ktoré si už ako hotové môžete kúpiť v obchode, je veľmi bohatý. Žiaľ, vybrať si skutočne kvalitné mlieko môže byť fuška. Určite dajte ruky preč od instantných rastlinných nápojov v prášku, pretože často obsahujú len minimálne množstvo základnej suroviny a pridáva sa do nich stužený (nezdravý) tuk či glukózový sirup. Radšej si rastlinné mlieko vyrobte z reálnych ingrediencií sami v našom MioMate.

V rastlinných mliekach sa ukrýva množstvo pozitívnych účinkov pre náš organizmus. Tie závisia od toho, akú základnú surovinu rastlinného mlieka si vyberieme. Nižšie vám popíšeme najčastejšie druhy rastlinného mlieka spolu s účinkami, ktoré majú na naše telo. Samozrejme, na našom webe nájdete oveľa viac receptov a kombinácií.

Kokosové mlieko

Nadchne vás obsahom bielkovín, podielom nasýtených tukov a tiež radou cenných látok, ako sú vitamíny B, fosfor, vápnik či kremík. Kokosové mlieko sa veľmi často využíva v ázijskej kuchyni, takže ak patríte k jej milovníkom, určite sme vás potešili.

Makové mlieko
Chcete svojmu telu dodať vápnik v jeho prirodzenej podobe? Doprajte mu nápoj z maku.

Mlieko z para orechov
Zbožňujete para orechy v koláčoch alebo si ich radi vychutnávate len tak pri televízii? Vegánske mlieko z para orechov vás potom určite poteší!

Mandľové mlieko

Mandľové rastlinné mlieko s jemnou orieškovou chuťou patrí medzi najobľúbenejšie. Obsahuje veľké množstvo minerálov ako magnézium, mangán, selén a tiež vitamín E.