Prečo konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie?
Ľudia od nepamäti konzumovali potraviny v prirodzenej podobe. Aj preto sa tešili dobrému zdraviu, nebolo toľko alergií a nepoznali ani potravinovú intoleranciu na laktózu, lepok či histamín. Dnes je ale všetko inak.
Denne máme na stole jedlo, ktoré prešlo tepelnou úpravou, konzerváciou alebo iným spracovaním. Dobrá chuť a dlhšia trvanlivosť je na úkor dôležitých živín. Strava je chudobná na vitamíny a minerály a telo nemá silu bojovať s vírusmi a baktériami. Avšak prevažná časť potravín sa v prirodzenej podobe jesť jednoducho nedá. Je tu ale ovocie a zelenina, ktoré ponúkajú nielen potrebnú dávku vitamínov a minerálov, ale aj spestrenie jednotvárnej stravy. Určite ste počuli, že každý deň by sme mali jesť päť porcií čerstvej zeleniny a ovocia. Viete ale prečo?
Zdroj vlákniny
Čerstvé ovocie a zelenina predstavujú bohatý zdroj vlákniny. Tá je dôležitá pre správne trávenie, znižuje cholesterol a funguje ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
Dostatok enzýmov
Ovocie a zelenina obsahujú presne tie enzýmy, ktoré potrebujeme na rozloženie potravy. Tepelnou úpravou sa ale zničia a telo plytvá energiou na výrobu vlastných enzýmov.
Ochrana pred voľnými radikálmi
Ovocie a zelenina sú plné antioxidantov, ktoré z tela odplavujú toxíny a chránia bunky pred oxidačným stresom. Svoju funkciu však plnia najlepšie, keď sú prijímané v surovom stave.
Správny vývoj
Ovocie a zelenina obsahujú vzácnu kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj plodu a znižuje riziko vrodených porúch. Preto je konzumácia čerstvých plodov mimoriadne dôležitá počas tehotenstva.
Štíhla línia
V rámci chudnutia rozhodne vyhráva čerstvá zelenina. Zaženie takzvaný „vlčí hlad“ a nebude vás prepadať nezdravé prejedanie, ktoré zmarí každý pokus zhodiť nadbytočné kilogramy.
Využite čerstvé ovocie a zeleninu na maximum
Jedna vec je čerstvú zeleninu a čerstvé ovocie zaradiť do stravy, druhá vedieť ich konzumovať tak, aby telo prijalo čo možno najviac potrebných látok.
Zelenina aj niektoré druhy ovocia obsahujú v tukoch rozpustné vitamíny. To znamená, že na to, aby ich telo zužitkovalo, je potrebné kombinovať čerstvé plody spolu s tukmi, napríklad rastlinnými olejmi alebo maslom. Rozmixovaná zelenina a ovocie sú zase ľahšie stráviteľné. Urobte si smoothie a vaše telo využije čerstvú zeleninu a ovocie na maximum.
Rozmixovaná potrava je ľahko stráviteľná a jednoducho prechádza tráviacim traktom. Rozmixujte ovocie, zeleninu, pridajte vodu, mlieko, jogurt, vločky, semienka alebo orechy a máte rýchle raňajky, zdravú desiatu, olovrant alebo neskorú večeru bez výčitiek. Využite sezónne potraviny, kombinujte rôzne chute a začnite žiť zdravo.
Je to jednoduchšie ako si myslíte. Odborníkov na prípravu smoothie môžete mať priamo vo vašej kuchyni. MioMat je zázračný hrnček var pre celú rodinu, Luli Chef Midi osobný kuchár na 1-2 porcie. Stačí do nich vložiť suroviny, zapnúť tlačidlo a počkať na signál. Okrem smoothie vám pripravia aj rastlinné mlieka, polievky, kaše, príkrmy a aj detské výživy. Obsluhu zvládnu aj deti a každé ráno vás bude čakať pohár plný čerstvosti. MioMat aj Luli Chef Midi spájajú funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera.