Mamigo Blog Polievka nie je len doplnok hlavného jedla

Polievka nie je len doplnok hlavného jedla

Polievka nie je len doplnok hlavného jedla




Polievku mnohí považujú za stratu času a z hlavného jedla ju vynechávajú. Veď sa predsa najedia z druhého jedla. Polievka však ani zďaleka nie je len doplnok hlavného jedla, obzvlášť nie pre citlivé detské brušká.

Polievka ako riedke jedlo má hneď niekoľko dôležitých významov. Nielenže povzbudzuje chuť do jedla, ale tráviaci systém pripravuje na druhý chod, čím sa zlepšuje aj trávenie. A to je jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo by ste svojim deťom polievku odpúšťať nemali. Odporúčame servírovať ju ako k obedu, tak aj k večeri.


Ako svoje dieťa presvedčím, že polievka je chutná?

Lámete si občas hlavu, akú polievku svojej hladnej ratolesti pripraviť? Určite by to nemal byť náhodný výber – polievka musí ladiť s druhým chodom. Ak je druhé jedlo mäsové, tak polievka by mala byť zeleninová. A platí to i naopak. Ak je druhý chod ľahší a zeleninový, polievka môže byť hutnejšia.

Polievky nebývajú vždy obľúbeným jedlom, najmä pre deti. Ako ich presvedčiť, že život bez polievky je na nič? Asi hodinu pred jedlom im nedajte nič jesť a podľa možností ani piť, aby ich k jedeniu donútil hlad a smäd. V neposlednom rade pripravte polievku tak, aby ich lákala. Môže byť plná farieb alebo si ju môžete pripraviť spoločne v našom MioMat - hrnčeku var. Jeho obsluha je veľmi jednoduchá. Nechajte dieťa nachystať zeleninku, nechajte ho aby ju samé vložilo do MioMatu a stlačilo zázračné tlačidlo. Môžete si byť istí, že váš malý pomocník bude celý nadšený. A o 25 minút bude chutná krémová polievka hotová.


Nie je polievka ako polievka

Nie každá polievka je zdravá a vhodná pre deti. Deťom sa neodporúčajú tučné vývary z kostí, instantné vývary z bujónu či instantné polievky. Vhodné nie sú ani polievky zahustené múkou. Pri výrobe polievky používajte len prírodné korenie, napríklad vňať z koreňovej zeleniny, cesnak, cibuľu, bazalku či kôpor. Polievky pre deti nedochucujte vegetou a neodporúča sa ani čierne korenie alebo iné štipľavé korenie. Nechajte vyniknúť chuť zeleniny, deti si ju zamilujú.

Akú polievku má najradšej váš drobček?