Mamigo Blog Medvedí cesnak vás nabije zdravím. Aké sú jeho benefity?

Medvedí cesnak vás nabije zdravím. Aké sú jeho benefity?



Je to tu! Krátka, no o to intenzívnejšia sezóna obľúbenej bylinky – medvedieho cesnaku. Legenda hovorí, že medvedí cesnak je prvým jedlom medveďov po zimnom spánku. Pravda je taká, že si na nej pochutia takmer všetky lesné zvieratká, nevynimajúc nás ľudí.  


Čo sa dozviete v našom dnešnom článku? 

Kde medvedí cesnak nájdete?

- S ktorou jedovatou rastlinou si ho môžete veľmi ľahko pomýliť? 

- Prečo by ste mali medvedí cesnak zaradiť do svojho jedálnička? 

- Aké chutné jedlá z neho vyčarujete v našom MioMate alebo Luli Chef Midi? 


Zber medvedieho cesnaku môžete spojiť s veľmi zdraviu prospešnou aktivitou, a to prechádzkou v lese. Bylinke sa darí hlavne v listnatých a lužných lesoch, v ktorých je dostatok vlhkosti a úrodnej pôdy. Rásť začína v marci a nájsť ho nie je vôbec ťažké. Rastie v húfoch, ktoré vyzerajú ako veľký zelený koberec. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa


Ako rozoznať medvedí cesnak od jedovatej konvalinky? 

Pri zbere medvedieho cesnaku na vás bude číhať len jedno nebezpečenstvo – konvalinka, listy ktorej sú jedovaté. Na prvý pohľad sa tieto dve rastlinky na seba podobajú, no rozoznáte ich veľmi jednoducho. Stačí zapojiť svoj čuch. Medvedí cesnak má výraznú cesnakovú vôňu. Ak ho neucítite hneď, pomädlite listy medzi prstami, čím uvoľníte vôňu cesnaku. 


Medvedí cesnak a jeho liečivé účinky 

Už viete, kde ho nájdete aj ako si ho nepomýliť s konvalinkou. Teraz vám prezradíme, aké liečivé účinky bylinka v sebe ukrýva. 


Medvedí cesnak je známy svojimi detoxikačnými účinkami, ktoré po dlhej zime padnú nášmu telu vhod. Pomáha pri rôznych tráviacich problémoch, ako napríklad zápcha či chronické hnačky. Uvádzajú sa i preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. 


Podá vám pomocnú ruku i pri prechladnutí a posilňovaní imunity. Vďaka alicínu, ktorý má silné antibakteriálne účinky, sa stane vaším spoločníkom v boji proti rôznym typom baktérií. Spomínaný alicín zlepšuje celkovú imunitnú odpoveď organizmu. V neposlednom rade je plný vitamínov a zlúčenín, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu a tým predchádzajú vzniku srdcovo-cievnych ochorení. 


Recepty z medvedieho cesnaku v MioMate alebo Luli Chef Midi

Na našom webe mamigo.sk nájdete niekoľko chutných receptov z medvedieho cesnaku, ktoré si jednoducho pripravíte v našich pomocníkoch  – buď pre celú rodinu v  MioMate, alebo v Luli Chefovi Midi ak vám stačia 1 až 2 porcie.


Jarná cesnačka z MioMatu

Čo budete potrebovať? 

- 4 zemiaky

- 3 strúčiky cesnaku

- 2 kocky zeleninového bio bujónu

- 1 zväzok medvedieho cesnaku

- 1 mištičku žihľavy

- 60 ml šľahačky

- A ešte: 4 vajcia, 1 lyžičku soli, 1 lyžička octu

Kompletný postup prípravy nájdete TU


Pozrite si viac receptov s medvedím cesnakom, ktorými sa môžete inšpirovať

>> Recepty z MioMatu

>> Recepty z Luli Chefa Midi


Prajeme vám dobrú chuť!