Mamigo Blog Dieťa nechce jesť zeleninu a ovocie. Čo s tým?

Dieťa nechce jesť zeleninu a ovocie. Čo s tým?

Dieťa nechce jesť zeleninu a ovocie. Čo s tým?



Deti a nové chute – to veru nejde vždy dokopy. Najmä ak ide o zeleninu a ovocie. Pre základ zdravého stravovania a životného štýlu je však jedno i druhé nesmierne dôležité. Aj vy máte doma prieberčivého drobca, do ktorého len tak ľahko zdravé jedlo nedostanete? Poradíme vám spôsob, ktorým ho možno presvedčíte.

O tom, či deti konzumujú dostatok zeleniny a ovocia počúvame snáď z každej strany. Hovoria o tom médiá, lekári i naši známi. Ovocie i zelenina sú prirodzené zdroje nielen vitamínov, ale aj mnohých minerálnych látok, ktoré majú vo výžive človeka veľký význam. Obzvlášť u detí. Keďže sa detský organizmus neustále vyvíja, má vysoké nároky na príjem potrebných živín. Práve to je dôvod, prečo je vzdelávanie sa v oblasti konzumácie ovocia a zeleniny, ako aj formovanie správnych stravovacích návykov tak veľmi dôležité. Deti však zjedia len to, čo dobre poznajú a čo im chutí. Nejeden rodič každý deň bojuje s tým, aby jeho dieťa ochutnalo niečo nové. Ako to zvládnuť?


Tipy a rady, ako na nové chute

Samozrejme, nejestvuje žiadne jednoduché riešenie, ako zabrániť vzniku nechutenstva dieťaťa k určitému druhu jedla. Na druhej strane však existuje pár rád, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko, že vám doma vyrastie vyberavý jedák, ktorý nič poriadne nezje.

1. O tom, čo, kedy a kde bude váš drobec jesť, rozhodnete vy. Dieťa zasa rozhodne, koľko toho zje. Nenúťte ho jesť nasilu, vie kedy má dosť.

2. Postarajte sa o to, aby dieťa jedlo v pokojnom prostredí, kde ho nebude nič vyrušovať. Posaďte ho za stôl a seďte pri ňom. Ste jeho vzorom, a to aj v jedení.

3. Medzi jednotlivými jedlami sa snažte udržiavať trojhodinové intervaly a neponúkajte mu medzi tým niečo rýchle na zahryznutie – najmä ak ide o bagetu a podobné jedlá.

4. Nevzdávajte sa. Skúšajte mu novú potravinu ponúknuť viackrát, a to aj napriek tomu, že ju najskôr odmietne. Dospelému človeku stačí menej pokusov na akceptovanie novej potraviny ako dieťaťu. Chce to len trpezlivosť.

5. Dbajte na veľkosť porcie. Dieťaťu na tanier naložte jedlo vo veľkosti jeho pästičky. To mu úplne postačí a nebude mať nepríjemný pocit, že musí zjesť plný tanier.


Ohŕňa nos nad zeleninou a ovocím? Vyskúšajte pyré!

Pyré je vďaka svojej konzistencii a jednoduchej forme servírovania ideálnou potravinou pre deti. Ak si pyré navyše vyrobíte sami, budete na 100% vedieť, čo sa v ňom nachádza a nemusíte sa obávať konzervantov, pridaného cukru či iných nežiadúcich látok. Na jednoduchú prípravu ovocného či zeleninového pyré môžete použiť náš MioMat. Potrebné ingrediencie stačí pokrájať, vložiť do nádoby MioMatu a stlačiť príslušný program. Na našej stránke navyše nájdete aj množstvo receptov, ktoré vám dodajú potrebnú dávku inšpirácie. Držíme vám palce v objavovaní nových chutí!