Mamigo Blog Zdravá strava detí nie je veda. Poradíme vám, ako na to!

Zdravá strava detí nie je veda. Poradíme vám, ako na to! 



Mať doma predškoláka môže byť poriadna fuška, a to vôbec nehovoríme o nezničiteľnej energii, ktorou oplýva. Reč je o jedálničku predškoláka, ktorého zostavenie je často problematické. Nielenže deti niektoré jedlá úplne odmietajú, ale ohŕňajú nos aj nad novými a nepoznanými jedlami. Čo s tým? 


Faktom zostáva, že dieťa musí novú potravinu vyskúšať minimálne desaťkrát, kým si ju obľúbi a zaradí ju do svojho jedálnička. Je to do značnej miery spôsobené aj tým, že oveľa viac ako jedlo ho zaujíma svet okolo neho. Netreba tiež zabúdať na to, že dieťa v predškolskom veku rastie pomalšie, čo tiež ovplyvňuje chuť do jedla. Rodičia predškoláka majú často strach, že ich dieťa trpí hladom, no často je opak pravdou. Je veľmi pravdepodobné, že momentálne viac nepotrebuje. 


Prvou, a tou najdôležitejšou, zásadou je, že dieťa by ste do jedla nemali nútiť a ani by ste mu nemali sľubovať odmenu za to, že zjedia svoju porciu. Poďme sa pozrieť na ďalšie zásady zdravej výživy predškoláka.


Rozmanitosť je základ

Strava detí by mala byť pestrá a rozmanitá. Základom by mala byť zelenina, ovocie, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydina. 


Náš TIP: Ak vaše dieťa neľúbi zeleninu a ovocie v jeho prirodzenej podobe, skúste mu ho pripraviť inak. Veľkým pomocníkom pre vás bude náš MioMat  alebo Luli Chef Midi, ktorí vám pripravia nielen mixované polievky, ale aj smoothie či príkrmy. 


Veríme, že letnému ovocno-zeleninovému koktejlu neodolá ani ten najväčší predškolský odporca jedla. Na našej stránke nájdete množstvo zaujímavých receptov, ktoré vám pomôžu pri tvorbe zeleninových a ovocných receptov z MioMatu  a Luli Chefa Midi. 


Dôležitá je aj pravidelnosť 

Deti by sa nemali prejedať, ale ani hladovať. Jesť by mali pravidelne päť až šesťkrát denne. Porcie prispôsobte rýchlosti ich rastu, hmotnosti a najmä pohybovej aktivite. Dieťa, ktoré je aktívne a navštevuje športové krúžky potrebuje viac energie než to, ktoré musíte na detské ihrisko ťahať.


Kvalitné zdroje bielkovín

Ak sa hovorí, že bielkoviny tvoria najdôležitejšiu časť makroživín u dospelého človeka, u detí to platí dvojnásobne. Doprajte svojim deťom kvalitné zdroje bielkovín. Nájdete ich v hydinovom a rybom mäse, strukovinách, ale aj cereáliách. V našej ponuke nájdete aj hotové namiešané kaše, ktoré len nasypete do MioMatu a ten vám z nich pripraví chutné kaše plné živín. Vybrať si môžete zo sladkých, ale aj slaných  variácií. 


Sacharidy a tuky? Prírodné zdroje! 

Ďalšou zásadou, na ktorú by ste pri zostavovaní detského jedálnička nemali zabúdať, sú kvalitné tuky. Určite uprednostnite kvalitné rastlinné tuky a oleje pred živočíšnymi. Učte tiež deti v striedmosti konzumácie rafinovaného cukru, sladkostí a sladených nápojov. Deti by sacharidy mali prijímať najmä z ovocia, zeleniny a obilnín. Pre ich vývoj, ale aj psychické a fyzické zdravie je to pre ne omnoho lepšie. Hotové jedlá už nedosoľujte a slané potraviny, ako napríklad čipsy, deťom ponúkajte len výnimočne, prípadne vôbec. Ich vyvíjajúce sa telo sa zaobíde aj bez nich.  


Avšak tou najdôležitejšou zásadou zdravého spôsobou života u detí je, že by ste im vy sami mali ísť príkladom. Deti sú zrkadlom svojich rodičov a budú sa stravovať tak, ako to vidia doma. Držíme vám palce!