Mamigo Blog Stravovacie návyky, ktoré vám nedovolia kvalitne spať. Vyhnite sa im!

Stravovacie návyky, ktoré vám nedovolia kvalitne spať. Vyhnite sa im! 



Máte ťažké sny? Nemôžete zaspať, v noci sa často budíte a ráno vstávate s kruhmi pod očami? Problémy so spánkom trápia čoraz viac ľudí a málokto si ich spája so stravou. Pravdou ale je, že spánok vo veľkej miere ovplyvňuje žalúdok. Respektíve to, čo do neho pred spaním dáte. Prečítajte si, ktoré stravovacie návyky znižujú kvalitu spánku. Vyhnite sa im a vyspite sa doružova. 


Nočné vyjedanie chladničky

Drvivá väčšina jedincov podceňuje pravidelný stravovací režim. Buď nie je na jedlo čas, alebo chuť. Nech je dôvod akýkoľvek, výsledok je rovnaký – hlad príde večer. Keby ste si dali malý snack, je to v poriadku, ale zjesť tanier makarónov je už príliš. S plným žalúdkom ťažšie zaspíte a telo si poriadne neodpočinie. 


To isté platí o tekutinách. Piť by ste mali počas celého dňa a nedopĺňať stratené tekutiny, keď ste už v pyžame. Veď si len spočítajte, koľkokrát v noci navštívite toaletu. 


Tuky a cukor 

Tuky sú všeobecne ťažšie stráviteľné a ak si ich doprajete pred spaním, telo bude mať čo robiť po celú noc, aby ich spracovalo. Následkom je plytký spánok a časté budenie. Tiež si dajte pozor na strukoviny. Napríklad aj šalát s kuracím mäsom, v ktorom je veľa oleja, je rovnako mastné jedlo, ktoré môže spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. 


Cukor je zdroj rýchlej energie a tú telo pred spaním skutočne nepotrebuje. Maškrtenie v neskorých hodinách nepristane postave ani spánku. Spôsobuje problémy so zaspávaním a skracuje trvanie hlbokého spánku.


Veľkú večeru by ste mali zjesť aspoň tri či štyri hodinky predtým, ako pôjdete spať. Ak ste veľmi hladní, dajte si niečo menšie, avšak určite nie nič tukové. Aj v prípade spánku však platí, že nie je cukor ako cukor. Sacharidy, nie cukor, sú benefitom pre kvalitný spánok. Z pohľadu kvality spánku je dôležitá aj aminokyselina tryptofán, ktorú si naše telo nevie vytvoriť samé, ale musíme ho prijať v potrave. Nájdeme ju napríklad v mlieku, čedare, kuracom či morčacom mäse, mozzarele, ale aj v čerešniach. 


Kofeín 

Účinky kofeínu sú všeobecne známe a nemusíme ich zvlášť popisovať. Avšak veľa ľudí si neuvedomuje, že sa nenachádza iba v káve. Kofeín môžu obsahovať vaše doplnky stravy, obľúbený čaj alebo dezert. U citlivých ľudí spôsobí šarapatu aj tabuľka čokolády. Ak chcete spať ako batoľa, kofeín prijímajte v prvej polovici dňa.


Spánok ide ruka v ruke so zdravou stravou, ku ktorej vám pomôže aj náš MioMat. MioMat vám do niekoľkých minút uvarí chutnú krémovú zeleninovú polievku, raňajkovú kašu, domáce rastlinné mlieka či čerstvé smoothie. Na našej stránke nájdete viac ako 500 jednoduchých, ale kreatívnych receptov. Spravte niečo pre svoje zdravie, varte s MioMatom