Mamigo Blog Päť vecí, ktoré by vaše dieťa malo zvládnuť skôr, než oslávi 10. narodeniny!

Päť vecí, ktoré by vaše dieťa malo zvládnuť skôr, než oslávi 10. narodeniny! 

Foto: Eva Štípalová, alias @mama_na_tretiu


Deti v dnešnej dobe vyrastajú s mobilom či tabletom v ruke. Či je to prospešné pre ich mentálny a fyzický vývin uvidíme až o pár rokov, no s určitosťou vieme povedať, že bežné domáce práce im až tak nechutia. A to je škoda. 


Práve jednoduchými úlohami si postupne formujú osobnosť, učia sa nové poznatky a rozvíjajú svoju motoriku. Mnohé deti to dnes s počítačom či tabletom vedia lepšie než ich rodičia. No koľké z nich si vedia pripraviť jednoduché raňajky? Pripravili sme pre vás zoznam piatich vecí, prípadne domácich prác, ktoré by vaše dieťa malo ovládať skôr, než na torte sfúkne 10 sviečok.  

1. Oprať bielizeň

Veľa detí nevie, ako roztriediť oblečenie, na akom stupni ho prať a dokonca nevie ani zapnúť práčku. Vy ako rodičia by ste ich k tomu mali viesť. Zoberte ho do kúpeľne a spoločne roztrieďte oblečenie. Berte to ako hru. Pri výbere oblečenia z koša sa dieťaťa môžete spýtať na farby a zdokonaliť ho tak v ich určovaní. Postupom času už bude vedieť roztriediť oblečenie podľa farby samé. Staršiemu dieťaťu ukážte, na akom programe bielizeň najčastejšie periete, koľko pracieho prášku treba použiť, kam ho nasypať a nechajte ho bielizeň aj vyvesiť. V dospelosti sa vám za to určite poďakuje. 

2. Vypestovať si zeleninu

Deti zbožňujú byť špinavé. Prečo im nedopriať trošku zábavy v hline? Samozrejme, za účelom zasadenia rastlinky? Spoločne môžete sledovať, ako rastlinka rastie, polievať ju a tešiť sa z jej plodov. Takto si môžete zasadiť napríklad paradajku alebo inú zeleninu, ktorú vypestujete aj na balkóne. Nie je nič lepšie, ako zjesť vlastnoručne vypestovanú paradajku, ktorú môžete použiť aj ako ingredienciu na paradajkovú polievku z nášho MioMatu.

3. Zabaliť darček pre súrodenca

Dobre vieme, že deti darčeky radi dostávajú, no prečo nedopriať darček aj niekomu inému? Zapojte do toho aj dieťa a pomôžte mu zabaliť darček. Nemusí to byť dôkladné, dôležitý je skutok, a to niekoho obdarovať a prekvapiť. Napríklad touto podložkou pod jedlo, s ktorou sa žiadne dieťa nebude pri jedle nudiť. 

4. Napísať list babičke

Možno trochu starodávne, no pre starých rodičov určite nie. Nie všetci vedia používať mobilný telefón, nie to ešte písať. Klasický list doručený pani poštárkou babičku poteší viac ako SMSka a vaše dieťa si natrénuje písanie. A ktovie, možno ho to „chytí” natoľko, že babičke bude písať listy pravidelne. 

5. Pripraviť jedlo 

Určite vaše dieťa nemusí pripravovať nedeľný obed a vyprážať rezne. To nie. No natrieť chlieb so šunkou určite zvládne, čo myslíte? Nechajte ho, aby napríklad v sobotu alebo v nedeľu pripravilo raňajky či jednoduchú polievku pre všetkých členov rodiny. 

Nemusíte sa báť, že by si popálilo. Prípravu polievky či chutnej kaše v našom MioMate – exkluzívnom hrnčeku var zvládne aj väčšie dieťa. Stačí mu pomôcť s nakrájaním zeleniny (ak sa už blíži k oslave 10. narodenín, tak zvládne aj túto časť prípravy jedla) a ono už len nahádže ingrediencie do MioMatu. MioMat v sebe spája funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera.

K MioMatu si môžete objednať aj receptár s chutnými receptami. Množstvo receptov zadarmo nájdete aj na našej stránke. Nechajte svoje dieťa vybrať polievku a nech si všetky ingrediencie pripraví samé podľa receptu.