Mamigo Blog Ovos? Zlatý poklad našich starých mám

Ovos? Zlatý poklad našich starých mám



Raňajky sú základ dňa a nie je jedno, čo máte ráno na stole. Prvé jedlo má byť nutrične vyvážené. Kaša z obilnín je ideálny spôsob, ako zásobiť telo energiou a naštartovať trávenie. Sladká, jemná a hustá – tak akurát. Presne takúto kašu vám každé ráno pripraví náš exkluzívny hrnček var. Spája v sebe funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera.


MioMat je majster vo varení supervýživných a lahodných kaší z ovsa. Pýtate sa prečo ovos a nie vločky? Pravda je taká, že ovsené vločky by sa pri varení prichytili na dno nádoby a pripálili, keďže sú veľmi lepivé. Nepovažujte to však za mínus. Ovsené vločky sú produktom z ovsa, zatiaľ čo celé zrno neprechádza mechanickým spracovaním. Vďaka MioMatu si môžete vychutnať zdravý ovos v jeho najprirodzenejšej podobe.

Prečo jesť ovos na raňajky? 

Ovos bol dlho používaný za  kŕmnu plodinu. Vtedy ešte ľudia nevedeli, aký poklad sypú hospodárskym zvieratám. Prastará obilnina je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Ovos je vítaným zdrojom sacharidov a vlákniny. Vedeli ste, že obsahuje viac bielkovín a tukov ako väčšina iných obilnín? 

Ovos prospieva srdcu, reguluje obsah cukru v krvi a znižuje cholesterol. Za tieto vlastnosti vďačí betaglukánovým vláknam. Ide o typ rozpustnej vlákniny, ktorá zároveň prospieva tráveniu a navodzuje pocit plnosti. 

Ovos je jedinečný tým, že obsahuje vzácny avenantramid. Tento antioxidant vykazuje protizápalové účinky a znižuje krvný tlak. 

Dobrá správa pre celiatikov

Ovos je prirodzene bez lepku. Tým pádom môže obohatiť jedálniček ľudí s bezlepkovou diétou. Avšak obilnina musí byť pestovaná a spracovaná v podmienkach, kde neprichádza do styku s plodinami, obsahujúcimi lepok. Takýto ovos je certifikovaný ako bezlepková potravina. 

3 tipy na najlepšie kaše z MioMatu


Kokosovo – ovsená kaša s čučoriedkami
2 odmerky ovsa
2 odmerky strúhaného kokosu
200 ml kokosového mlieka
1/2 banánu
čučoriedky

Všetky suroviny, okrem čučoriedok, vložte do MioMatu, dolejte vodou medzi rysky MIN a MAX a zapnite program Mash/Soup. O 25 minút je kaša hotová. Už len posypať čerstvými čučoriedkami. 

Ovsená kaša s makom a pomarančom
2 odmerky ovsa nahého
1 odmerku nemletého maku
nastrúhanú kôru z jedného pomaranča
vodu 

Ovos a mak prepláchnite, dajte do MioMatu, pristrúhajte trocha kôry z pomaranča a dolejte vodu medzi rysky MIN a MAX. Zapnite program Mash/Soup. Keď je kaša uvarená, dokončite ju pridaním šťavy z pomaranča a podľa chuti posypte škoricou, orieškami, sušeným ovocím a podobne. 

Ryžovo-ovsená kaša s mandľami
1 odmerku ryže
1 odmerku ovsa nahého
1/3 odmerky sekaných mandlí
vodu 

Všetko vložte do MioMatu, dolejte vodu medzi rysky MIN a MAX a zapnite program Mash/Soup. Hotovo, už len dosladiť zdravým medom, javorovým sirupom, či sladenkou.