Mamigo Blog Máte radi klasickú krupicovú kašu? Vymeňte ju za zdravšiu obilninovú

Máte radi klasickú krupicovú kašu? Vymeňte ju za zdravšiu obilninovú

Obilninová kaša
Riedka alebo hustá, s grankom, či škoricou a, samozrejme, s poriadnou dávkou masla uprostred – taká je krupicová kaša, ktorú milujeme všetci. Hoci je považovaná skôr za detskú záležitosť, sladkému pokušeniu neodolajú ani dospelí. A prečo nie? Veď krupicová kaša je hotová za minútku, veľa nestojí a keď jej uvaríte viac, môžete ju odložiť do chladničky. Existujú však aj jej zdravšie alternatívy - obilninové kaše.

Obilninové kaše obsahujú viac vlákniny a sacharidy sa do krvi uvoľňujú postupne. To znamená, že aj energia je dávkovaná postupne a pocit sýtosti vydrží oveľa dlhšie. Presladené krupicové kaše rozkolíšu glykemický index. Hladina cukru v krvi vystrelí do astronomických výšin a rovnako rýchlo klesne. Preto máte niekedy pocit, že hodinu po raňajkách by ste najradšej zjedli opäť niečo sladké alebo uchmatli kolegovi rožok so šunkou, pretože vás prepadol vlčí hlad.

Z čoho môžete uvariť zdravú kašu?


Obilniny predstavujú širokú skupinu potravín a je škoda, že ľudia sa tvária, ako keby existovala iba pšenica. Pohánka, ryža, špalda, amarant, pšeno, ovos – to všetko sú obilniny, ktoré ponúkajú vyššiu výživovú hodnotu a skvelú chuť.

Spomínané obilniny bežne dostať v obchode v podobe krupice, či vločiek a všetky sú vhodné na prípravu skvelej kaše na raňajky. Rána bývajú hektické a niekedy nemáte čas dokonca ani na varenie kaše. Preto sú tu naše namiešané kaše, pri ktorých nemusíte rozmýšľať nad kombináciami alebo množstvom. Obsah vrecúška nasypete do MioMatu a stlačíte program Mash/Soup na prípravu kaší či polievok. Vaša kaša bude hotová o 25 minút. Vybrať si môžete z piatich druhov, a to:
- ryža - kokos - slzovka
- quinoa - pšeno - pohánka
- amarant - pšeno - ryža - mak
- pšeno - mak
- hŕstková

Všetky naše MioMat kaše sú prírodné, bez pridaného cukru, konzervantov a farbív. Vhodné sú aj pre alergikov - neobsahujú mlieko ani lepok.

Tipy na neodolateľnú kašu


Použite vhodnú tekutinu

Na prípravu kaší v MioMate použite vodu. Kaša bude nielen chutná a zdravá, ale vhodná aj pre alergikov a ľudí citlivých na laktózu.

Správne dochucovanie

Aby bola kaša naozaj zdravá, vymeňte cukor za med, kokosový, trstinový či brezový cukor, javorový sirup alebo melasu. Chuť kaši dodáte s kvalitným kakaom, škoricou, perníkovým korením, či pravou vanilkou.

Pridaná hodnota

Mletý mak, kokos, chia semienka, oriešky aj sušené ovocie zase pridajú na výživovej hodnote. Klasické maslo vymeňte za mandľové alebo arašidové a vitamíny doplňte čerstvým ovocím, nakrájaným na malé kúsky. Na jednom tanieri tak bude všetko, čo organizmus potrebuje na dobrý štart do nového dňa.