Mamigo Blog Kaša ako hlavné jedlo alebo príloha

Kaša ako hlavné jedlo alebo príloha



Myslíte si, že kaša je dobrá iba na raňajky? Omyl. Obohaťte svoj fádny jedálniček o výdatné kaše. Kaša pripravená z obilnín a strukovín ponúka dostatok energie, komplexných sacharidov, bielkovín a tisícky kombinácií. Kašu pripravíte naslano aj nasladko. Poslúžia ako chutný obed, ale aj ako zaujímavá príloha. 


Nie je všetko o zemiakoch

My Slováci holdujeme klasickej kuchyni a veru, čo sa týka príloh k hlavnému chodu, nie sme veľmi kreatívni. Keď sa povie kaša ako príloha, tak jedine zo zemiakov. Áno, sem-tam k nim pridáme tekvicu alebo brokolicu, no základom sú stále zemiaky. 


Pritom máme na dosah toľko hodnotných obilnín a strukovín, z ktorých sa dajú pripraviť hotové hody a telo z nich získa obrovské množstvo živín. Z akých obilnín a strukovín môžete uvariť kašu? 


Quinoa

Miniatúrne zrnká bielej alebo červenej farby obsahujú veľa bielkovín, minerálov a esenciálnych kyselín. Quinoa pomáha upravovať krvný tlak aj trávenie. Dá sa kombinovať so zeleninou, mäsom, ale skvelá je aj v podobe sladkej kaše.


Pohánka

Pohánka je expert na zdravé srdce, cievy a nervový systém. Vďaka ľahkej stráviteľnosti a slušnom podiele bielkovín je ideálna v rámci diéty. Môžete ju podávať samotnú ako prílohu, ale predstavuje i skvelý základ do kaše. Pohánku si pre jej orieškovú chuť a rýchlu prípravu určite zamilujete. 


Kamut

Je považovaný za jednu z najzdravších potravín na svete. V našich končinách o kamute veľa nepočuť, hoci keď ide o prastarú obilninu. Dokonca tu bol ešte pred pšenicou. Veľké zrná obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, železa, mangánu a ich konzumáciou očistíte organizmus od toxických látok. 


Cícer

Neobyčajne chutná a zdravá strukovina je skvelá na prípravu kaší. Jemná maslová chuť lahodí slaným aj sladkým kombináciám. Cícer pomôže tráveniu a slabým kostiam. Jedna šálka obsahuje až 13 g bielkovín, takže je skvelou náhradou mäsa. 


Hrach

Na hrachovú kašu si možno ešte pamätáte z detstva, no v modernej kuchyni sa na ňu takmer zabudlo. Ide pritom o nutrične bohaté a chutné jedlo. Hrach podporuje regeneráciu, zlepšuje náladu a doplní energiu. 


Nestíhate variť? Majte v zálohe kaše do MioMatu.

Náš život je tak uponáhľaný, že čas ukrajujeme, kde sa dá. Najčastejšie v kuchyni. Varíme rýchle, overené jedlá a na experimenty ani nepomyslíme. Pritom si ani neuvedomujeme, že práve vďaka správnej strave máme energiu zvládať všetok ten zhon. Keď nemáte čas variť, neukracujte telo o potrebnú výživu. So slanými a sladkými kašami od MioMatu dáte telu to, čo potrebuje a bude vás to stáť iba minútku času. Obsah vrecúška vysypete do moderného „hrnčeka var“, dolejete vodu a stlačíte tlačidlo. O 25 minút máte skvelé zdravé raňajky, obed aj večeru.