Mamigo Blog Detox? Zdravé telo sa toxínov zbaví aj samé

Detox? Zdravé telo sa toxínov zbaví aj samé



Zbaviť telo toxínov a zhodiť pár kilogramov. S takouto predstavou sa veľa ľudí vrhá na detoxikačné diéty a kúry. Niekoľko dní hladovania, či popíjanie zázračných nápojov môže ale viac uškodiť, ako pomôcť. Telo má vlastný režim a jeho súčasťou je aj samočistiaca funkcia.


Experimentmi riskujete narušenie prirodzeného  rytmu a zdravotné komplikácie. Preto namiesto krátkodobého detoxu zmeňte jedálniček a zamerajte sa na stravu, ktorá podporí črevný mikrobióm a odplavovanie toxínov. 


Čo je mikrobióm?

Zjednodušene povedané – ide o spoločenstvo baktérií a kultúr, ktoré v našom tráviacom systéme spolunažívajú v dokonalej symbióze. Tieto mikroorganizmy hrajú dôležitú úlohu v mnohých procesoch vrátane trávenia, obranyschopnosti aj pri odplavovaní toxínov z tela. 


Mikrobióm správne funguje iba pri zachovaní rovnováhy. Akékoľvek narušenie sa negatívne podpisuje na zdraví. Hovoríme o hnačkách, zápche, bolesti brucha, kandidóze, poruchách vstrebávania a podobne. Všetky spomenuté stavy znižujú kvalitu života. 


Tri zásady zdravého mikrobiómu

1. PRAVIDELNOSŤ – raňajky, obed a večera bez kompromisov a v rovnakom čase. Črevo si zapamätá, kedy dostane materiál a bude pripravené na jeho spracovanie. Zlepší sa tak trávenie, telo využije všetky živiny a ľahšie vylúči odpad. 


2. POKOJ – čím rýchlejšie jete, tým viac zaťažujete trávenie. Žalúdok jedlo dostatočne nespracuje, črevá nevstrebú dôležité látky a vám zostane iba pocit kameňa v bruchu. Berte jedlo ako pôžitok a odmenu. Sadnite si ku stolu, každé sústo dôkladne požujte a vnímajte všetky chute. 


3. POTRAVINY – mikrobiómu prospeje protizápalová strava, bohatá na vitamíny a minerály s vyváženým pomerom sacharidov, tukov a bielkovín. Vyhýbajte sa rafinovanému cukru, nezdravým tukom a priemyselne spracovaným potravinám, ktoré sú plné konzervantov. Varte z čerstvých surovín s prihliadnutím na kvalitu a voľte šetrné spôsoby prípravy pokrmov. Dostatočný pitný režim je samozrejmosť. 


Tieto potraviny podporia prirodzenú očistu tela

Ovocie – je plné vitamínov, jednoduchých cukrov, flavonoidov a vlákniny. Telo zásobí antioxidantmi aj energiou. Tráveniu prospejú hlavne hrušky, jablká, broskyne a exotické druhy ako figy, datle či avokádo. 

Zelenina – okrem vitamínov obsahuje množstvo minerálov a enzýmov. Napríklad v špenáte nájdete železo, v červenej repe zase vápnik a sladké zemiaky sú dobrý zdroj draslíka. 

Bylinky a koreniny – nielenže dodajú jedlu znamenitú chuť, ale aj rozhýbu lenivé črevá. Soľte menej a na dochucovanie používajte oregano, tymián, bazalku, mätu, zázvor či kurkumu. 

Zdravé tuky – nenasýtené omega-3 mastné kyseliny potrebuje mozog, srdce aj tráviaca sústava. Jedzte preto morské ryby, za studena lisované oleje a orechy. 


MioMat - exkluzívny hrnček var je odborník na zdravý detox

MioMat  je kuchynský pomocník, ktorý si získal priazeň každej zaneprázdnenej mamičky, ale i ľudí, ktorí žijú rýchly, ale zdravý život. Na požiadanie pripraví výborné kaše, lahodné polievky, krémové smoothies aj obľúbené rastlinné mlieka. Spája v sebe funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera. Inšpiruje k príprave zdravých dezertov a prebudí vo vás lásku k racionálnemu stravovaniu.


MioMat  - exkluzívny hrnček var disponuje jedinečnou funkciou RAW, vďaka ktorej si ovocie a zelenina zachováva vysoký podiel vitamínov, minerálov a antioxidantov, podporujúcich odplavovanie škodlivých látok z tela. MioMat je ten správny krok z zdravému životnému štýlu.