Mamigo Blog Ako prirodzene posilňovať imunitu detí?

Ako prirodzene posilňovať imunitu detí?


Zima bez chrípky a prechladnutia azda ani nie zima. A keď sa bavíme o deťoch, platí to dvojnásobne. Všetci rodičia snívajú sen o zime bez soplíka, kašľa a boľavého hrdla, ktoré trápia ich ratolesti. Imunita dieťaťa nie je v prvých rokoch života dostatočne silná, aby dokázala bojovať proti zlým vírusom a baktériám. 


Ako starostlivý rodič však môžete obranyschopnosť dieťaťa budovať. Poradíme vám, ako pomôcť posilniť imunitu u detí, aby boli zdravé nielen v zime, ale po celý rok. 


Malý človiečik, krehká imunita

Imunita dieťaťa sa vyvíja už v tele matky. Cez placentu k dieťaťu prenikajú dôležité protilátky, ktoré dieťa chránia počas prvých mesiacov života. Tieto protilátky dieťatko dostáva aj po narodení. Materské mlieko obsahuje imunoglobulín, ktorý je strašiak pre vírusy a baktérie. Koncentrácia imunoglobulínu ale v priebehu pol roka enormne klesá a dieťa si začína tvoriť vlastné obranné látky. Kým je hladina protilátok dostatočne vysoká, prejde určitý čas. A v tomto medziobdobí je dieťa veľmi citlivé na ochorenia. Preto je na vás aby ste sa o zdravie dieťatka postarali. 


Sladké sny pre zdravý spánok

Spánok je dôležitý pre každého. Obzvlášť pre malé deti. Organizmus sa počas spánku regeneruje a naberá silu bojovať proti vonkajším vplyvom. Spánok u detí do 1 roka by mal trvať 14 – 15 hodín, u trojročných detí 12 – 14 hodín a od štyroch rokov 10 hodín. Rovnako dôležitá ako dĺžka je ale i kvalita spánku. Dieťa by nemalo ísť do postele nabudené, ale upokojené. To znamená, že pred spaním vypíname televíziu, počítač a ak príde dve hodiny pred spaním hlad, podávame iba ľahké jedlá. 


Zdravý jedálniček

Hlavná základňa imunity je v brušku. Je tak logické, že strava má zásadný vplyv na prirodzenú obranyschopnosť. Dieťa potrebuje vyvážené zastúpenie všetkých živín, teda cukrov, tukov a bielkovín. Varte deťom doma jedlo, bohaté na vitamíny a minerály. Uprednostnite šetrné spôsoby prípravy, pri ktorých si potraviny uchovajú dôležité látky. 

S varením vám pomôžu šikovní pomocníci: hrnček var MioMat  alebo osobný kuchár Luli Chef Midi. Šikovní pomocníci do kuchyne, ktorí v sebe spájajú funkcie polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka a smoothie makera. Navaria zdravé polievky, kaše, detské príkrmy aj výživy, urobia aj  smoothies či rastlinné mlieko. To všetko iba za maximálne 27 minút. MioMat  navarí pre celú rodinu, jeho objem je cca 1 liter.  Luli Chef Midi  má objem polovičný (450-600 ml) a navarí 1-2 porcie. MioMat s programom RAW varí aj tzv. surovú stravu, Luli Chef Midi zasa pripraví aj nemixované polievky a vďaka funkcii Warm dokáže jedlo udržiavať teplé až 2 hodiny po dovarení. Chcete, aby dieťa dostalo všetky vitamíny zo zeleniny a ovocia? Nastavte im v týchto pomocníkoch a vychutnajte si skvelé a zdravé jedlo, pripravené šetrným spôsobom. 


Slniečko a čerstvý vzduch = najlepší kamaráti

Pre deti je veľmi dôležité, aby trávili čas vonku. Vybláznia sa na čerstvom vzduchu a načerpajú energiu. Veď čo je krajšie ako vyštípané líčka a šťastný smiech detí, stavajúcich snehuliaka? Okrem toho, chladný vzduch je forma otužovania, a to je starý známy návod na posilnenie imunity. 


V zime síce veľa slnka nie je, ale využite každý pekný deň. Vďaka slnku získavame vitamín D, ktorý je nesmierne dôležitý pre správnu funkciu imunity.