Mamigo Blog Ako posilniť imunitu na jeseň? Tu sú tri základné pravidlá!

Ako posilniť imunitu na jeseň? Tu sú tri základné pravidlá! 



 

Po horúcom lete sme dostali (ne)čakanú jesennú facku. Chladné rána, upršané dni, mrazivé noci. Do toho začiatok školy, zdržiavanie sa v interiéroch a vírusy si môžu mädliť ruky nad našou oslabenou imunitou. Nič však nie je stratené. Existujú tri základné pravidlá, ktoré vám pomôžu chrániť sa pred chorobami počas jesene. 

Poďme sa spolu pozrieť, ktoré sú to. 

Zdravá strava je základ

Hovorí sa, že láska prechádza cez žalúdok. My známe príslovie trochu upravíme – zdravie prechádza cez črevá. Vyvážená strava, v ktorej majú svoje zastúpenie bielkoviny, tuky, sacharidy a, samozrejme, vláknina, dokáže divy. Základom by mala byť kvalitná rastlinná strava. Ak nepatríte medzi vegánov, môže byť obohatená kvalitnými živočíšnymi zdrojmi. 


Na našom webe mamigo.sk nájdete množstvo inšpirácií na zdravé zeleninové polievky, obilninové kaše či ovocné smoothies. Pre celú rodinu ich navarí za vás MioMat, alebo ak vám stačí jedna porciu pre vás či bábätko, pomôže vám Luli Chef. Okrem toho sme pre vás namiešali aj polievky, kaše či rastlinné mlieka z ingrediencií, z ktorých bude vaša imunita priam jasať. 


Dostatok spánku a oddychu 

Spánková hygiena je pre imunitu veľmi dôležitá. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí si potrpia na kvalitnom a dostatočne dlhom spánku, sa vedia omnoho lepšie vysporiadať s infekciami a sú voči nim aj odolnejší. 
K hlavným zásadám spánkovej hygieny patrí: chodiť spať a vstávať v rovnakú hodinu (aj cez víkend), zaspať ideálne pred jedenástou večer, pred spaním vyvetrať a spať v chladnejšej miestnosti, pred spánkom relaxovať, dve hodiny pred spánkom sa vyhnúť elektronike s modrým svetlom a kofeín prijať najneskôr osem hodín pred spánkom. Týchto pár zásad vám pomôže dopriať si kvalitný spánok.

 
Veľkým nepriateľom imunity je tiež stres. Dbajte preto o svoju psychickú pohodu a doprajte svojmu telu i mysli dostatok oddychu. Či to už bude čítanie knihy pod dekou pri teplom čaji, alebo hranie spoločenských hier s priateľmi, je to len na vás. Je dôležité uvedomiť si, že dlhodobý stres, ktorému v súčasnej dobe, žiaľ, čelíme mnohí, je jeden z hlavných zabijakov správne fungujúcej imunity. 


Pobyt vonku

Sychravé počasie a strach z prechladnutia nás prirodzene zatvárajú dovnútra. Pravdou však je, že práve pobyt v interiéri je pre našu imunitu nebezpečný. V uzavretých priestoroch je riziko nákazy omnoho vyššie ako vonku. Na druhej strane – pravidelný šport a prechádzky za každého počasia odolnosť voči chorobám zvyšujú. Preto si zapamätajte jedno. Na prechádzku nie je nikdy zlé počasie, len vy ste sa zle obliekli. 


Veríme, že vám naše rady pomôžu vyhnúť sa túto jeseň lekárovi.